— Da Sørlandets Kunstmuseum ble stiftet, ble det tenkt på som et museum for hele Agder. Vi syns derfor det er fint å ha en utstilling som omfatter hele regionen, sier Karl Olav Segrov Mortensen, konservator ved Sørlandets Kunstmuseum.

20 år

I år er det 20 år siden Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) ble stiftet, og i forbindelse med jubileet inviterer museet i år til en ny utstilling. I utstillingen «Byen og landsdelen. Museets samling fra 2015- 2017» presenteres verk av kunstnere fra Sørlandet, eller med tiknytning til landsdelen. Åpningen skjer torsdag kveld.

Kuratorene Karl Olav Segrov Mortensen (t.v.) og Frank Falch inviterer til utstilling av sørlandsk kunst. Foto: Anette Larsen

Karl Olav Segrov Mortensen og kurator Frank Falch er begge forventningsfulle.— Vi håper selvsagt at det kommer mange. Utstillingen passer for alle som er interesserte i å oppdage noe av sin kulturarv, sier Falch.

Nytt og gammelt

I flere måneder har Falch arbeidet med å få i stand utstillingen ved å finne fram til kunstneriske verk fra Sørlandet. Sammen med Segrov Mortensen, har de arbeidet med å få alt på plass før torsdagens åpning. Falch har vært ansvarlig for innhentingen av kunsten.

— Å få tak i de eldre verkene, har ikke vært en enkel jobb, og nesten umulig. Jeg tror likevel vi presenterer en utstilling som brer over de ulike epokene i kunsthistorien, sier han.

Det er spesielt to av verkene som utstilles som Falch mener er veldig interessante. Det ene er en miniatyrisk skulptur av Christian den fjerde, det andre er skissen til veggrelieffen som henger utenfor Agder teater.

— Skulpturen var tiltenkt å stå i Kristiansand i full størrelse, men på grunn av kostnadene skjedde det ikke. Det er interessant å sette skulpturen opp mot veggrelieffet, ettersom teateret kanskje skal rives. Jeg håper det vil få folk til å tenke over hva vi har mistet av kunst, og hva vi risikerer miste, sier Falch.

Bak: skissen til veggrelieffen av Henrik Finne. Foran: skulptur av Christian den fjerde av Dyre Vaa Foto: Anette Larsen

Flere historier

Fordelt på rom nummerert fra én til elleve, får besøkende oppleve hvordan kunstnere tolket livet på Sørlandet. Kunsten tar for seg Sørlandets opprinnelse, til mørke tider da Kristiansand ble rammet av en brann, og det vises en idyllisering av det sørlige landskap. Vilhelm Krag, Olaf Isaachsen og Kjell Nupen er noen av kunstnerne vises fram.

Karl Olav Segrov Mortensen legger siste «finish» på utstillingen. Foto: Anette Larsen

Samlingen vil stå, slik utstillingens tittel indikerer, i to år, fram til 2017. Falch poengterer likevel at hvis du har besøkt utstillingen én gang, betyr det ikke nødvendigvis at du har sett alt.— Innholdet i tre av rommene blir skiftet ut. Det er for å ha dynamikk i ustillingen, slik at besøkende kan komme igjen, sier Falch.

Han mener det er viktig å ha en samlingsutstilling, fordi det gir muligheten til å fortelle mange historier i én og samme utstilling. Det er Karl Olav Segrov Mortensen enig i:

— På den måten får vi se hvordan flere kunstnerne skildret den sørlandske kulturen, fra 1800-tallet og fram til nyere tider. Vi får oppleve hvordan de forholdt seg til landskapet og til byen, sier han.