— Hvis noen var interessert i å bruke Agder Teater har de hatt god tid til å melde sin interesse, sier plan- og bygningssjef Venke Moe i Kristiansand kommune. Hun vil holde fast på å regulere gamle Agder Teater for riving, tross innsigelsen Vest-Agder fylkeskommune reiste i fjor vinter.

Kommunens forslag til reguleringsplan for "Kvartal 49" har vært ute til høring siden 22. mars 2012. Her åpnes det for riving av både Aladdin Kino og gamle Agder Teater, begge bygninger som kommunen har vedtatt å selge. Dette for å optimalisere verdien av eiendommene før de selges.

Byens største kunstverk

Plan- og bygningssjef Venke Moe ser ikke annen utvei enn å regulere for riving av teateret, men vil bevare Aladdin. Foto: Tore André Baardsen

I februar i fjor kom altså innsigelsen fra Vest-Agder fylkeskommunes hovedutvalg for samferdsel, miljø og areal.Begge byggene bør ifølge fylkeskommunen vernes, blant annet av kulturhistoriske årsaker. Man viser til det blomstrende kreative miljøet på Aladdin, mens teaterbygningen på sin side kan skilte med byens største utendørs kunstverk. Det gjelder Henrik Finnes relieffvegg som pryder fasaden.

— Vi hadde et møte med fylkeskommunen 14. desember, og vi er enige i at Aladdin i det nye forslaget til reguleringsplan bør reguleres til bevaring. Vi er også enige i at høydebegrensningene i kvartalet skal innordne seg de høydene som er satt i kommunedelplanen for kvadraturen. Men når det gjelder teaterbygget vil vi fremdeles innstille på at det blir regulert til riving, sier plan- og bygningssjefen.

Dyrt å eie

Harald Stensland er talsmann for kulturmiljøet på Aladdin, og gleder seg over at plan- og bygningssjefen har snudd. Foto: Tore André Baardsen, Tore André Baardsen

Nå arbeider Kristiansand Eiendom med å lage et nytt saksframlegg hvor nye argumenter for riving føyes til dem som allerede fantes fra før. En ting er at bygget koster kommunen en del penger å drifte bare ved at det står der.— Teaterbygningen er heller ikke egnet til så mange andre ting enn teater, og det vil være svært kostbart å bygge den om til annen bruk. Siden vi ikke har fått andre interessenter på banen ser vi ikke andre måter å gjøre det på enn å regulere den til riving, sier Moe.

Flere forslag har vært kastet fram om hva det gamle teateret kan brukes til. Litteraturhus har vært ett av dem, studenthus et annet. Men før bygningen kan selges og rives, skal saken gå enda noen runder i byråkratiet. Det første som må skje er at et nytt forslag til reguleringsplan utarbeides, deretter kan det hende fylket reiser ny innsigelse før den kan vedtas av kommunepolitikerne. Stein Inge Dahn (V) var en av fylkespolitikerne som vedtok den forrige innsigelsen:

— Det er trist hvis ikke Kristiansand kommune ser at dette er et bygg som bør vernes, sier Dahn.

Glede på Aladdin

I miljøet på Aladdin er det imidlertid fryd og glede over kommuneadministrasjonens kuvending:

— Dette høres ut som en gledelig og ikke minst fornuftig avgjørelse. Med dette kan Kristiansand etter hvert begynne å titulere seg som en kulturkommune. Det er positivt hvis de innser at det trengs en undergrunnsbevegelse som er stor nok til å serve det som skjer på Kilden, sier talsmann Harald Stensland på Aladdin.