— Vi fikk kniven på strupen av fylkesordfører Terje Damman på representantskapsmøtet i januar. Hvis vi fortsetter å presentere underskuddbudsjetter kan det hende vi mister tildelingene fra Vest-Agder fylkeskommune, sier styreleder Bjørn Aurebekk i Agder kunstsenter.

Kunstsenteret har de siste to årene vendt på hver krone av de nå til sammen 1,3 millioner kronene de får fra fylkeskommunene i Vest- og Aust-Agder og Kristiansand kommune.

Veien videre

— Problemene begynte for to år siden da kommunen kuttet 150.000 av den årlige støtten, sier styreleder Aurebekk. Siden da har kunstsenteret tært på bufferkapitalen som i dag er på rundt 600.000 kroner. Nå er det altså slutt på dette dersom de ikke vil vinke farvel til de 617.000 årlige kronene de får av Vest-Agder fylkeskommune.

Dermed har styret bestemt seg for å legge galleridriften på is i august, september og oktober, slik at regnskapet kan gå i null i år. I stedet for å drive galleri, skal kunstsenteret i høst bruke ressursene på å finne ut hvordan veien kan gås videre.

Sunt å evaluere

— Dette er hovedhensikten bak utstilingspausen: å få laget en utredning for å evaluere driftsmodellen og finne ut hva vi har ambisjoner om å være. Samtidig må vi finne måter å komme i økonomisk balanse, og det tror jeg absolutt vi kan klare. Vi ser positivt på dette, og vi trenger uansett å gå gjennom driften vår. En arbeidsgruppe fra Norske Billedkunstnere og Norske Kunsthåndverkere har allerede gjort en innsats. Vi hadde også et godt seminar i mai om dette, sier Aurebekk.

— Det er absolutt sunt å evaluere seg selv, og vi trenger å gå gjennom driften. Men det er synd at det skal komme som resultat av press, sier prosjektkonsulent Agnes Repstad ved Agder kunstsenter.

Blant tingene styreleder Aurebekk vurderer er å satse mer på er det kommersielle.

— Vi vil også se på hvordan vi kan samarbeide bedre regionalt med aktører ute i distriktene, sier han.

— Mye av det vi gjør er oppgaver som ikke synes så godt utad, og det kan hende vi trenger å synliggjøre det mer, sier avtroppende daglig leder, Randi Thommessen.

Hørt det før

Fylkesordfører Terje Damman (H) er fornøyd med at kunstsenteret vil ta grep:

— At de tar rev i seilene er et signal om at de tar innover seg realitetene. De har presentert et regnskap i underskudd fire år på rad, og jeg har utfordret dem på å komme opp med en driftsmodell hvor de kan snu underskudd til overskudd. Vi har bedre ting å bruke pengene på enn å sprøyte dem inn i noe som på sikt ville gått mot en styrt avvikling, sier fylkesordføreren.

— Men dette er jo de laveste tildelingene blant alle kunstsentre i landet.

— Det har jeg hørt noen ganger, og det er sikkert riktig. Men de må forholde seg til de faktiske rammene, og ikke de rammene de ønsker at var der, sier fylkesordføreren.