— Jeg vet ikke hvordan dette bandet høres ut i dag. Men jeg nynner fremdeles på sangene. Jeg har lyst til å høre de igjen, sier Tore Renberg til Stavanger Aftenblad.

Bandet han tenker på er Lemen - og hadde sin siste øving en gang i 1995. Men til sommeren skal de møtes igjen, for å øve inn gamle låter. 3. oktober står de på scenen i Stavanger konserthus, 13. oktober på Sentrum Scene i Oslo. Datoene i Bergen og Trondheim er ikke klare.

På vokal: Tore Renberg.

På trommer: Karl Ove Knausgård.

Fugl Føniks

— Lemen var et band som oppsto i ruinene etter det legendariske bergensbandet Kafkatrakterne. Det var et The Aller Værste-inspirert, nynorsk vestlandsband med Knausgårdbrødrene, Hans Kristian Mjelva på bass og Knut Olav Homlong på gitar. Så kom jeg til byen og satte litt fart på ting, sier Renberg.

Renberg var litt yngre enn de andre. Året var 1994. Britpopen hadde sin glanstid, nypunken slo gjennom med Green Day. Alt dette hadde unge Renberg med seg i kroppen.

— Lemen tok en melodisk popdreiing. Fremdeles nyveiv, fremdeles norskspråklig. Vi var flinke. Vi var smarte. Vi var et kortlevd band. Men vi visste å kle oss i fin dress, sier Renberg.

Så dro Renberg til Oslo. For å søke lykken langs Karl Johan, som han sier. Som intellektuell. Som forfatter.

— Jeg etterlot disse mindre talentfulle Knausgårdbrødrene i Bergen - før hevnen skulle komme noen år senere, flirer han, 19 år senere.

Siden den gang har Renberg og kameraten Karl Ove Knausgård minst en gang i året snakket om å samle bandet igjen. Slik som alle gjør.

Bringin' the band back

Og når det nå skjer, er det fordi Renberg nok en gang har lyst til å sprenge formatet for hva en forfatter skal gjøre og ikke. I fjor hadde Stavanger-mannen med seg artisten Tønes på turné for å snakke om boken sin, «Vi ses i morgen». Til høsten kommer neste bind, «Angrep fra alle kanter». Og igjen blir Tønes med.

— Men så tenkte jeg: «Ekspandér eller dø!».

Spørsmålet var bare hvordan han skulle ekspandere, hvilken retning skulle han gå?

— Skulle jeg ta med Bjørn Eidsvåg? Kari Bremnes? Men så steg gamle minner til overflaten, og jeg ringte rundt til disse familiefedrene. Som alle ønskte å bli rockestjerner.

Karl Oves bror Yngve var ikke med i det originale Lemen, men blir med nå, på gitar.

— Jeg vet ikke hvorfor han ikke var med. Kanskje det var en beef mellom Knausgårdbrødrene, funderer Renberg.

Topptungt

Det intellektuelle nivået i Lemen må kunne sies å være skyhøyt, med fire forfattere (Homlong har også gitt ut en roman, er grafisk designer og forlegger og storebror Yngve har også skrevet en bok) og en journalist med doktorgrad i historie (Mjelva).

— Dette er flinke folk. Jeg ser at det blir et visst forventningspress, særlig til det tekstlige. Men vi får se hvordan det går, sier Renberg.

Han ser for seg en helt spesiell kveld.

— Det blir litt Tønes. Karl Ove skal intervjue meg om den nye boka mi. Vi skal snakke om gamle minner. Det blir musikk fra et band ingen har hørt om. Tore med venner, liksom. Vi satser på at alle har det kjekt.

— Nå er vi så halvgamle og avslappet til det meste at ingenting skremmer oss. Vi skal ikke bli det neste U2. Vi skal bare spille og ha det kjekt.