Fritz Wepper er en norgesvenn, og har vært både i Oslo, Mandal, Trondheim og Hitra for å fiske og jakte. Men da han var på Hove i fjor, var det første gang han var i Norge for å jobbe. Foto: Mats Johannesen

— Vi kunne vist filmen tidligere, men hadde lyst til å ha med Wepper. Han er en travel mann, og lager fremdeles filmer og tv-serier. Men han sa for et halvt år siden at han kunne 12. april, så da ble det slik, sier produsent Svein Tallaksen.

I fjor sommer var den tyske skuespilleren med på kortfilminnspilling på Hove camping. Lørdag er det premiere på Arendal kino, og da kommer Wepper tilbake.

— Wepper har vist stor begeistring for å lage film på Sørlandet, og det at han tar seg tid til å komme på premieren, for egen regning, av en 17 minutter lang kortfilm er stort for oss, sier Tallaksen, som er daglig leder i Media Service.

Til Kortfilmfestivalen

Kortfilmen handler om to eldre tyske menn, spilt av Wepper og Knut Walle, som tjenestegjorde i Norge under krigen. 45 år etterpå kommer de tilbake for å lete etter en nedgravd hemmelighet. Filmen har et budsjett på drøye én millioner kroner, og er blant annet støttet med 700.000 fra Norsk filminstitutt (NFI) og 225.000 fra Sørnorsk filmsenter. Arendal kommune og Aust-Agder fylke. «Gamle venner» er plukket ut til konkurranseprogrammet under sommerens Kortfilmfestival i Grimstad, og til mandag skal den vises på lokal-tv-stasjonen TV Agder, som drives av Media Service. I tillegg jobbes det med å få vist filmen på NRK.— Filmen er til vurdering hos NRK, og vi har fått positive tilbakemeldinger. Jeg håper vi får et positivt svar til premieren lørdag, sier Tallaksen.

- Modne for spillefilm

— Dette er den første kortfilmen Media Service har produsert i samarbeid med lokale krefter. Miljøet finnes, og vi viser at vi kan produsere på høyt nivå, sier Kirsten Bonnén Rask, daglig leder ved Sørnorsk filmsenter.

— Det er i ferd med å vokse opp et stabilt og profesjonelt miljø, og vi er overmodne for spillefilm, mener Tallaksen, som er fornøyd med at de kunne lønne både stab og skuespillere.

— Filmproduksjon er ofte dugnad, men skal det være en bærekraftig utvikling i næringen må det være inntekter. Det er et være eller ikke være for filmbransjen, sier han.

Folkelig kortfilm

Ingar Helge Gimle (f.v.) spiller campingeier, mens Fritz Wepper og Knut Walle spiller to eldre tyske menn som kommer tilbake til Norge for å lete etter noe de gravde ned under krigen. Foto: Mats Johannesen

NFI har støttet filmen, og det er mulig den blir med på en årlig samling av norske kortfilmer som filminstituttet gir ut. I tillegg vil filmskaperne sende kortfilmen til ulike festivaler.

— Det er kanskje en litt uvanlig kortfilm, for den har et bredt og folkelig utgangspunkt. Vanligvis kan kortfilmer være sære eller kunstneriske. Vi ønsker å produsere mer folkelige filmer, og det har blitt en liten nisje for oss. Den er mer som en novellefilm, sier Tallksen, og får støtte fra NFIs kortfilmkonsulent Åse Meyer.

— Det er blitt en underholdende feelgood kortfilm, en god historie som er effektivt og godt fortalt. Og en kortfilm som kan treffe et bredere publikum. Det tror jeg er en årsak til at også NRK ønsker å vise den, sier Meyer, som ledet Sørnorsk filmsenter fra oppstarten i september 2008 og ut 2010. — Dessuten har regissør og produsent vært dyktige til å finne skuespillere som er troverdige i rollene, legger hun til.