— Argumentet med å bevare fasadeveggen på bygget er ikke nok til å utkonkurrere det saken gjelder, og vi ser heller ikke noe alternativt bruk for bygningen, sier eiendomssjef Hans-Christian Gram i Kristiansand kommune.

Han mener det fremdeles vil være riktig å åpne for riving av gamle Kristiansand Teater (som feilaktig ofte kalles «gamle Agder Teater«). Dette selv om flere stemmer etter nyttår har latt seg høre relativt høylytt mot at betongkolossen fra 1976 faller for gravemaskinene.

Bevaring av Henrik Finnes mosaikkvegg har vært et av kronargumentene, bevaring av et sjeldent bygg som representerer brutalismen som byggestil et annet. Samtidig har det nærmest haglet med forslag til hva bygningen kan brukes til. Studenthus, litteraturhus, Kjell Nupen-museum og administrasjonsbygg for Vest-Agder-museet har vært blant ideene. Men ingen har sett seg i stand til å ta det økonomiske ansvaret for noen av dem.

Fire måneder

— Vi har fått dette i oppdrag, og det har ikke kommet noen forslag til alternativt bruk for bygget som er realistiske og økonomisk gjennomførbare, sier Gram.

Oppdraget han snakker om har Kristiansand Eiendom fått av politikerne: Å verdioptimalisere eiendommen for salg. Da det samme bystyret ga penger til bygging av Kilden slik at Agder Teater kunne flytte inn dit i stedet, var en av forutsetningene at gamle Kristiansand Teater i Kongensgate 2 skulle selges.

Kristiansand Eiendom arbeider nå med et nytt forslag til reguleringsplan for kvartalet hvor gamle Kristiansand Teater ligger, etter at den forrige planen ble stoppet av innsigelser fra Vest-Agder fylkeskommune. Arbeidet er neppe ferdig før til over sommeren, men allerede fire måneder i forkant er eiendomssjefen altså ikke i tvil når det gjelder rivningsspørsmålet.

Aksjonsgruppa

— Det er riktig at det ikke ligger penger bak noen av bruksforslagene, men her synes jeg man må ta tida til hjelp. Det bør være bevaring av bygningen og veggen for ettertiden som er primærhensynet, og ikke hva man eventuelt skal tjene penger på. En rekke arkitekter har slått til lyd for at det gamle teatret skal bli stående. Vi kommer til å kjempe mot riving til siste slutt, sier Agnes Repstad i aksjonsgruppa mot riving av teatret.

Saksbehandler Nils Erik Hessen i Kristiansand eiendom sier:

— Vi er nok ikke ferdige med forslaget til reguleringsplan før over sommeren. Da skal det vedtas sendt ut på høring av politikerne, og deretter er høringsfristen fire til seks uker, sier Hessen.

Fremdeles imot

En av instansene som kan gi rivningsplanen fortsatt motstand, er Hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø i Vest-Agder fylkeskommune.

Stein Inge Dahn (V) var med på å vedta den forrige innsigelsen som førte til at saken nå går en ny runde i byråkratiet:

— Jeg har ikke endret oppfatning, snarere tvert imot. Vi var et solid flertall mot riving, og i ettertid har flere, gode argumenter dukket opp i debatten som har oppstått, sier Dahn.