KRISTIANSAND: Det amerikanske kinopublikummet har gått mann av huse for å se oppfølgeren til "Løven, heksa og klesskapet", Andrew Adamsons suksess fra 2005. Filmene er basert på C.S. Lewis' bøker om Narnia, og film nummer to, "Legenden om Narnia — Prins Caspian", spilte denne helgen inn 56 millioner dollar, eller omkring 280 millioner norske kroner, på amerikanske kinoer.

Over halvparten av filmens budsjett er dermed tjent inn allerede den første helgen.

Mørkere oppfølger

Narnia-oppfølgeren, som ifølge Los Angeles Times er noe mørkere og et snitt råere enn første film, har fått gode kritikker over hele USA.

Andrew Adamson (mannen bak Shrek-filmene) er fortsatt regissør og produsent, og har også skrevet manus sammen med Christopher Markus og Stephen McFeely.

Selv om filmen fortsatt har fått barnevennlig stempel av kritikerne, er krigsscenene betydelig flere i oppfølgeren, som har en spillelengde på 2 timer og 18 minutter.

I åpningshelgen, 16.-18. mai, gikk likevel dobbelt så mange amerikanere for å se "Prince Caspian" som "Iron Man", som er nest best besøkt samme tidsrom.

Box office-listene innhentes av Exhibitor Relations for Hollywood Reporter. Film nummer tre på lista er komedien "What happens i Vegas", tett fulgt av "Speed racer", som har norgespremière 20. juni.

Tusen år

I "Prins Caspian" møter vi de fire Pevensie-søsknene Peter, Susan, Edmund og Lucy, og de er blitt litt eldre enn sist. Nødvendigvis.

De blir ført tilbake fra 2. verdenskrig i England til Narnia. Det viser seg imidlertid å ha gått mer enn tusen år i Narnia-tid siden sist de besøkte landet - fra klesskapet.

Narnias magiske snakkende dyr og mytiske skapninger har blitt tvunget under jorden og er nå kun et sagn og et folkeeventyr for det herskende folkeslaget, Telmarines-folket.

Dette folket ledes av den onde og nådeløse Kong Miraz. Løven Aslans navn blir fortsatt husket blant folket i skogen, men det er ingen som har sett den mektige løven på over tusen år.

Vil finne Aslan

Den unge prins Caspian er den rette arvingen til tronen i landet, men er tvunget til å skjule seg for sin onkel Miraz, som forsøker å drepe han for å gi tronen til sin nyfødte sønn.

Ved hjelp fra en vennlig dverg, en modig snakkende mus, en grevling og Narnia-folkene ledet av de mektige ridderne Peter og Caspian, legger de ut på en utrolig reise for å finne Aslan.

Deretter starter kampen for å redde Narnia fra Miraz sitt tyranni . samt gjenopprette Narnias magi og ære.

Film nummer tre

Produksjonsselskapet ligger ikke på latsiden. Bok nummer fire, «Voyage of the Dawn Treader», på norsk «Reisen til det ytterste hav», er allerede i produksjon, og blir film nummer tre.

Innspillingen startet i januar, og premieren er satt til 1. mai 2009. Denne gangen er det den erfarne, britiske regissøren Michael Apted som får tøylene, mens Andrew Adamson nå skal være produsent.

– Michael Apted vokste opp som fan av «Narnia». Han imponerte alle med sin innlevelse og visjon, fastslår Walden Media-sjef Cary Granat overfor bransjebladet Hollywood Reporter.

Walden Media har også lagt planer for en film nummer fire i Narnia-serien: "Chronicles of Narnia: The Silver Chair". Denne filmen kommer etter alle solemerker til en kinosal nær deg i 2011. Syv bøker om Narnia

Narnia-serien består av totalt syv bøker, skrevet av den britiske forfatteren C.S. Lewis, og ble gitt ut på 1950-tallet. Bokserien starter med landet Narnias tilblivelse og ender med at landet blir utslettet. Deretter blir det opprettet et himmelrike.

Hovedpersonen gjennom bokserien, løven Aslan, har en nærmest messiansk rolle: Han dør en soningsdød i boken Løven, heksa og klesskapet, for senere å gjenoppstå.

Skandar Keynes, William Moseley, Georgie Henley og Anna Popplewell spiller de fire søsknene i "Prins Caspian", og særlig sistnevnte Popplewell har fått strålende kritikker, blant annet i Washington Post.

Liam Neeson låner stemme til Løven Aslan.

"Prins Caspian" har première i Norge 2. juli.