Gamle og unge over hele Europa gleder seg til fredag. Anledningen er lanseringen av PlayStation 3, Sonys nye spillkonsoll. Vi har fått prøve vidunderet, og konsollen imponerer.

MARKEDSLEDER

Sonys forrige spillkonsoll, PlayStation 2, har vært soleklar markedsleder i forhold til tilsvarende konsoller fra konkurrentene Microsoft og Nintendo, og spesielt i de siste par årene har PlayStation her til lands hatt stor suksess med karaokespillet SingStar og spørrespillet Buzz, spill som har markert dataspillenes overgang til massemarkedet en gang for alle.

Mange begynte imidlertid å lure på om Sony hadde bommet litt når de lot Microsoft få mer enn et års forsprang med sin nestegenerasjonskonsoll Xbox 360, som ble lansert før jul i 2005. For ihuga spilltilhengere kunne nok ventetiden bli litt lang, og når det ble kjent at man kunne få råd til en Xbox 360 i tillegg til Nintendos nye konsoll Wii for det samme som en PS3 kom til å koste, var det nok selv noen helfrelste Sony-fanatikere som falt for fristelsen og konverterte til Microsoft.

STILLEGÅENDE

Så er spørsmålet, valgte de riktig? Som vanlig er det ikke så godt å si ved lanseringen av en ny spillkonsoll. Det er tross alt programvaren som bestemmer spillopplevelsen. Men én ting er i hvert fall sikkert; når du har hatt en Xbox 360 i stuen i et år og fyrer i gang PlayStation 3, er det som å slå av kjøkkenvifta som har stått på fullt, og sette seg ned i ro og mak. Bokstavelig talt. PlayStation 3 er atskillig mer stillegående, og det er helt herlig å slippe å ha volumet på så høyt at det overdøver dvd-drevet, noe man faktisk må når man spiller med Xbox 360. Grunnen til at PlayStation 3 er en god del dyrere enn en Xbox 360, er blant annet at konsollen leveres med en Blu-Ray-spiller innebygget. Dette er et av de to nye formatene om konkurrerer om å ta over for dvd. Det andre formatet, hd-dvd, støttes av Xbox 360, men hvis du skal se filmer må du ha en ekstra hd-dvd-stasjon tilkoblet konsollen, en investering som korter inn prisforskjellen med rundt 1800 kroner. Men har du planlagt å bruke spillkonsollen din til å se film, kan du uansett hva du velger risikere å sitte igjen med Betamax, for de fleste er enige om at et av formatene kommer til å vinne krigen. Vil du vite mer om tekniske ytelser og hvordan PlayStation 3 fungerer som videospiller, kan du gå inn på http://forbruker.no/digital/.

FORSPRANG

Mange har trodd at det vil bli vanskelig å ta igjen Microsofts forsprang på nettet. Xbox Live er i skrivende stund en helt uslåelig nettspilltjeneste, der alle områder fra funksjonsrikdom til brukervennlighet ligger milevis foran det Sony kan tilby. Men nylig kunngjorde Sony planene sine for et nettsamfunn kalt Home. Her skal alle brukerne kunne snakke sammen ved hjelp av avatarer som går rundt, og man kan ha egne virtuelle leiligheter der man kan besøke hverandre. Home er ventet en gang til høsten, og det blir spennende å se hvordan denne tjenesten fungerer, men inntil da tyder alt på at Xbox Live vil holde fortet som beste spilltjeneste på nettfronten.

PlayStation 3 kommer også til å få en nedlastingstjeneste for spill, og flere spill er klare til lanseringen. Spillene kommer til å koste fra 40 til 80 kroner å laste ned, og etter hvert vil du også kunne laste ned nye låter til SingStar, som er ventet til konsollen etter hvert.

TRÅDLØS KONTROLL

Håndkontrollen til PlayStation 3 er av utseende nesten identisk med Dualshock-kontrollen til PlayStation 2. Men denne gangen er den trådløs, batteriet skal angivelig holde i 20 timer, den er lettere enn forgjengeren, og den er bevegelsesfølsom rundt alle akser. Det er så langt ikke så godt å si hvordan dette funker, da det foreløpig ikke har kommet så mange spill som drar spesielt bra nytte av funksjonen. Skulderknappene, som ofte brukes til gass og brems i kjørespill, er formet så man skulle tro at det var lett å miste taket på dem, men etter å ha spilt lanseringsspillet Motorstorm i mange timer, viser det seg at det ikke er noe problem. Sixaxis-kontrollen, som den kalles, er noe mer kantete enn Microsofts trådløse håndkontroll til Xbox 360, men selv om 360-kontrollen er mer ergonomisk utformet og Sixaxis-en ikke har vibrasjonsfunksjon, holder jeg likevel en knapp på PlayStations variant, ikke minst fordi den er så lett.

HD-KVALITET

PlayStation 3 leverer bilde i hd-kvalitet, og det grafiske lanseringsflaggskipet Motorstorm ser vanvittig bra ut, selv på det svære lerretet i Colosseum kino, som jeg var så heldig å få prøve spillet på.