KOMMENTAR: — Vi måtte la ham slippe lidelsene. Det var det eneste ansvarlige å gjøre, sa bestefar. I den ene neven hadde han en rykende hagle, i den andre en engelsk setter i en søplesekk.

30 år senere sier styreleder Steinar J. Olsen i Quartfestivalen nesten nøyaktig de samme ordene. Han hadde ikke lyst. Han var glad i den gamle, skabbete bikkja av en festival. Men det var det eneste ansvarlige å gjøre.

Quart var en gammel kjempe, og med den døde en epoke i norsk musikkliv. Trist, ja vel. Men når en pasient har fått kunstig åndedrett i flere år, må det nesten være greit å skru av respiratoren. Og Quart har fått sine sjanser.

Desperat

Senest i fjor løp Quart-styret desperat fra dør til dør i Kristiansand nattestid, halvveis i festivalen, for å tigge penger av lokale næringslivsledere. I bytte mot titusenvis av billetter klarte de å gråte seg til de 8,5 millioner kronene som skulle til for å slippe å fortelle 50 Cent at han ikke ville få noen penger av dem likevel (en grei motivasjon, vil jeg tro).

Quart solgte nemlig ikke billetter. Programmet var for dårlig.

I år skulle alt bli bedre. Quart skulle tilbake til tiden da de knapt klarte å stappe sedlene raskt nok i søplesekkene. Og mannen som skulle få dyret på beina igjen, het Andy Inglis.

- Ingen headlinere

- Vi har lagt ned forbud mot headlinere, sa Andy.

Aldri mer skulle glemte rockere med måne og ølmage få millioner for å spille for en håndfull fremmøtte. I stedet endte han opp med et program som ville gjort sommerens Quart til en riktig flott festival. For en svært begrenset målgruppe. For noen år siden.

I går, drøye tre uker før festivalstart, kunne Inglis telle opp billettene, riste vantro på hodet og telle en gang til. Av 30.000 billetter var (hold deg fast) 2.000 billetter solgt på vanlig vis.

Klar på Hove

Samtidig, et lite stykke unna, gjør den tidligere Quart-generalen Toffen Gunnufsen sine søplesekker klare for Hovefestivalen. De skal han fylle med sedler, akkurat som han gjorde på Quart i gamle dager.

Men for det håpløse Quart-beistet var det altså ubønnhørlig slutt i går. Ut i skogen, et skudd med hagla og ned i søplesekken. Det var det eneste ansvarlige å gjøre.

(Aftenposten.no / Fvn.no)