Trening med dataspill kan bli et viktig alternativ til briller, kontaktlinser og øyekorreksjoner dersom man ønsker å bevare synsevnen.

Det mener forskerne bak undersøkelsen som er presentert i tidsskriftet Nature Neurocience. Undersøkelsen viser at ungdom forbedrer synet gjennom økt kontrastfølsomhet ved å spille actionspill på PC eller konsoller.

Bare actionspill gir bedre syn

Forskerne sammenlignet synet hos testpersoner som spilte Unreal Tournament 2004 og Call of Duty 2 med det hos de som spilte Sims 2. Det var kun action— og såkalte førstepersonsskytespill som bidro til bedre syn. Dette skal ifølge forskerne stamme fra små og hurtige forandringer på grå overflater som forskerne mener påvirker synsbarken i hjernen på en positiv måte. Gruppa som spilte actionspill økte synsevnen med mellom 43 og 58 prosent. Samtidig lot det til at den økte kapasiteten varer over måneder og år.

«Roligere» spill som det utrolig populære Sims ga ikke tilsvarende effekt. Testpersonene hadde friske øyne.

- Hyggelig alternativ

Carsten Edmund, som er overlege ved flymedisinsk øyeklinikk på Rikshospitalet betegner resultatene som spennende, dersom de stemmer. Samtidig ser han ytterligere bruksområder for forskningen. Edmund tror at spillene kan brukes til å trene opp synet hos barn som har et dovent øye etter for eksempel skjeling.

— I dag setter vi en lapp over det gode øyet for å trene opp det dårlige. Det er ikke særlig hyggelig for barna og gjør actionspillene til et hyggelig alternativ. Spillene kan kanskje brukes til å trene opp synsevnen hos unge som lider av dovent øye, sier han til forskning.no.

For kort tidsrom

Forskningen kritiseres imidlertid for å ha blitt gjort over for kort tid. Det mener ekspert i øyensykdommer, Toke Bek, som jobber ved Aarhus universitet.

— Undersøkelsen er utført over ni uker, noe som er urealistisk kort tid for opptrening av synsfunksjonen hos voksne.

Bek mener at effekten de amerikanske forskerne ser stammer fra økt oppmerksomhet.

— Skjerping av oppmerksomheten kan være interessant nok, men det har ikke noe med synsevnen å gjøre, påpeker han.