Konklusjonen fra metal-ekspertene bt.no har snakket med er klar: De første platene er de beste.

— Metallica har en vanvittig låtteft. «Kill 'Em All» er en milepæl i thrash metal. Bandet var pionerer på den typen rock, og har en arv ingen kan ta fra dem, sier Tore Bratseth som spiller i The Batallion.

Eldst er best

I kveld spiller Metallica på Koengen i Bergen, den eneste konserten i Skandinavia denne sommeren. Som bt.no tidligere har skrevet, er det mulig å kjøpe opptakene av konserten i Bergen fra bandets offisielle nettside.

Billettene på nettet forsvant på 45 minutter, og så å si samtidig dukket de første svartebørsbillettene opp, med priser på opptil 5000 kroner per billett.

Portene på Koengen åpnet klokken 18.00, og konserten begynner klokken 20.00. Metallica entrer nok ikke scenen før et par timer senere, for først skal bandene Down og The Sword varme opp publikum.

Olve Eikemo har de tre første platene - «Kill 'Em All», «Ride the Lightning» og «Master of Puppets» - som sine soleklare favoritter.

— Jeg liker spesielt måten James Hetfield sang på den gang. Det var en råere gnist og hunger i vokalen, sier Bratseth.

Han får støtte av NRK-journalist Totto Mjelde, som riktignok bytter ut «Kill 'Em All» med «...And Justice for All» på sin topp tre-liste.

— De gamle tingene er best. Låtene er helt utrolig bra, sier Mjelde.

Dansken som bestemmer

Han tror grunnen til at Metallica fortsatt holder koken er en voldsom «drive» innad i bandet, i kombinasjon med den enorme suksessen. For når man har suksess, er det enkelt å være band, som han sier.

— Samtidig har de hatt mye motgang, som ulykker og rusproblemer. Det at de har holdt ut viser at dette er det eneste de vil. Jeg tror Lars Ulrich er en type som vet hva bandet er verdt, han holder dem sammen og ser hele tiden fremover.

— Utad får man kanskje inntrykk av at James Hetfield er sjefen?

— Ja, men dokumentaren om dem viser at det er Ulrich som er mest interessert i bandet som merkevare og kunstnerisk uttrykk. I et band har du ofte en som er arbeidsjernet og en som er bohemen, og det er gjerne det som er greien her, sier Mjelde.

Fem udødelige klassikere

Musikkjournalist og bookingsjef på metalfestivalen Hole in the Sky i Bergen, Torgrim Øyre, mener Metallica med de fem første platene har laget fem udødelige klassikere.

— De første platene er ekstremt solide og sjangerdefinerende. Bandet har også en folkelig appell som aldri helt slipper taket, som gjør at de fremdeles appellerer til unge samtidig som de holder på de gamle, sier Øyre.

Som Bratseth og Mjelde har han både «Ride the Lightning» og «Master of Puppets» på sin topp tre-liste, men i motsetning til dem finner han plass til det selvtitulerte albumet - også kjent som «The Black Album» - på tredjeplass.

Dette er Metallicas mestselgende album, og ble det store kommersielle gjennombruddet da det kom i 1991. — Med denne platen bygget Metallica bro blant metalfansen og over i mainstreamen, sier Øyre.

Bratseth er enig at «The Black Album» gjorde Metallica «stuerene». Selv synes han produksjonen er for blankpolert på denne og på «...And Justice for All», selv om han er enig i at låtene er gode.

— På 80-tallet var vi en liten klikk som hørte på Metallica her i Bergen, men da «The Black Album» kom ut hadde plutselig alle den på stereoen. De har klart det kunststykket å skape en klassiker. Uansett hvor lenge de holder på, er det den som vil stå igjen som den største. Folk vil høre på «The Black Album» om 50 år, tror Bratseth.

Tilbake til røttene

Øyre mener Metallica har gjort en del merkelige ting og fremstått som litt desperate etter å opprettholde superstjernestatusen de fikk med albumet fra 1991. — Det er nesten 20 år siden de laget en plate som både fansen og kritikerne mente var bra, bemerker han.

I september skal bandets niende album, «Death Magnetic», ut i butikkhyllene. Tore Bratseth er ingen stor fan av det forrige albumet, «St. Anger», men etter å ha lest i intervjuer at bandet prøver å finne tilbake til sine røtter, er han optimist.

— Det blir ofte sånn med band. De lager noen skikkelige klassikere i begynnelsen, før de roter seg ut i eksperimenterende landskap. Men etter 20 år eller noe sånt finner de tilbake igjen, sier han.

Plateutgivelser:

1983: «Kill 'Em All»

1984: «Ride the Lightning»

1986: «Master of Puppets»

1988: «...And Justice for All»

1991: «Metallica» («The Black Album»)

1996: «Load»

1997: «ReLoad»

2003: «St. Anger»