KRISTIANSAND: — Jeg er meget misfornøyd med hva styret har gjort - og særlig at vi ansatte ikke kan få en begrunnelse. Hvorfor gjør styret dette, spør dukkespiller Giert Werring, som forteller at stemningen ved teateret er blitt dårlig.

Werring synes Alex Scherpf fortjente å få fire nye år som teatersjef fra 2009, og viser til at økonomien er snudd og at teateret er bedre besøkt enn noen gang.

— På et teater vil alltid meningene være meget delte om en teatersjef, det vet alle, også styret, sier Giert Werring.

Spørreundersøkelse

Etter samtaler med mange kilder viser det seg at en spørreundersøkelse blant de ansatte står sentralt i spillet om Alex Scherpf.

I styret har man tolket det slik at det er stor motstand mot Scherpf blant et betydelig flertall av de ansatte - og det skal være én viktig grunn til at styret vil lyse ut teatersjefstillingen og ikke automatisk forlenge Scherpf åremål.

Alex Scherpf, som sier han selv tok initiativ til undersøkelsen for å gi de ansatte innflytelse, har en helt annen versjon.

— Hvis du slår sammen de som ville beholde meg og de som ikke visste hva de ville, til én gruppe, er denne gruppen bare på én færre enn de som ikke ville ha meg, sier Scherpf til Fædrelandsvennen.

Scherpf sier dessuten at undersøkelsen aldri ble så omfattende som han ville ha den.

— Jeg ville spørre alle, men markedssjef Nina Hammersmak og de tillitsvalgte gjennomførte ikke spørreundersøkelsen slik jeg foreslo, sier han.

Blant de ansatte er det også flere som ikke stoler på spørreundersøkelsen i ettertid. Giert Werring er en av dem.

Werring sier at den store gruppen skuespillere på engasjement, for eksempel, aldri ble spurt om hva de mente om Scherpf. Heller ikke vaktmannskaper i deltid.

Men i styret ser man annerledes på det. Ett styremedlem sier det slik: - Når de ansatte får være anonyme, kan de være helt ærlige. Da må et styre ta på alvor det som kommer fram.

Et annet styremedlem sier dette: - Flertallet mot Scherpf var betydelig blant de ansatte, og vi hadde flere møter om saken.

Intern uro

Blant de rundt 40 fast ansatte på teateret skal det nå være betydelige motsetninger - og ganske dårlig stemning.

Agder Teaters eneste fast heltidsansatte skuespiller, Anne Ma Usterud, maner til ro og ber alle på teateret være solidariske med hverandre. Hun synes stemningen er ubehagelig, og forklarer situasjonen slik:

— Alle mennesker har fordeler og bakdeler, også teatersjefer. Noen setter pris på fordelene, mens andre setter veldig lite pris på bakdelene, sier hun.

— Styret er suverent i saker som dette. Jeg synes vi skal forholde oss til det, sier Usterud.

Nina Hammersmark er også de ansattes representant i styret. Hun vil ikke si noe om sin rolle, utover følgende kommentar:

Høye stemmer

— Etter et slikt styrevedtak vil alltid de som reagerer sterkest på beslutningen være de som høres mest. Men virkeligheten kan være mer mangfoldig, sier hun.

Audun Rossvoll er tillitsvalgt for den største gruppen teateransatte, de 18 i Film- og teaterteknisk forening.

— I rollen som tillitsvalgt har jeg ingen kommentar, men personlig synes jeg det er trist at ikke Scherpf skal fortsette, sier han.

Leder i Agder Teaters styre, Kirsten Lindeberg, vil ikke kommentere denne saken.