Forholdet mellom USA og Iran er ikke spesielt hjertelig men en amerikansk filmdelegasjon ble denne uken invitert til Iran for å holde workshops og skuespill, regissering, dokumentarproduksjon og andre deler av filmproduksjonen. Amerikanerne ble invitert til Iran av Khane Cinema.

Ambassadører

Ifølge den britiske avisen The Guardian var besøket et forsøk på å myke opp forholdet mellom de to landene på kulturfronten. Med på turen er blant stjernen fra «American Beauty», Annette Bening, og regissør Phil Robinson. Amerikanerne hadde imidlertid ikke regnet med at president Mahmoud Ahmadinejad skulle være fullt så avvisende. Kunstrådgiver for presidenten, Javad Shamghadri, uttalte til nyhetsbyrået ISNA at regimet stiller klare krav til amerikanerne dersom de skal få møte de ledende figurene i iransk filmindustri.

– Iranske filmmyndigheter vil bare få møte filmskaperne fra Hollywood dersom de unnskylder 30 år med fornærmelser og sladder. Det iranske folket og vår revolusjon har gjentatte ganger blitt angrepet av Hollywood. Vi vil tro på Obamas politikk om forandring når vi ser forandringer i Hollywood også. Dersom Hollywood ønsker å rette opp sin oppførsel overfor det iranske folk og islamsk kultur må de komme med en offentlig unnskyldning, opplyste Shamqhadri på vegne av presidenten.

Fornærmet

Listen over filmer det iranske regimet har latt seg fornærme av er lang. Sist ut var «The Wrestler» der det i en sentral scene brennes iranske flagg når hovedpersonen skal ut i kamp mot en bryter kalt «The Ayatollah». Filmen «300» ble også møtt med skarp kritikk fra iransk hold. Iranerne var heller ikke begeistret for Oliver Stones film om Alexander den store.

– Fra mitt synspunkt er det feil å ha offisielle møter med noen som fornærmer, oppsummerte Shamaqdari overfor The Associated Press.