STAVANGER: Dette er den enstemmige innstillingen fra et bedriftsinternt utvalg som har hatt i mandat å utarbeide en ny modell for levende bilder i Aftenbladet. Forutsetningen er at den nye satsingen skal kunne drives med minimum fem millioner kroner i bedre resultat enn dagens modell.

— Dramatisk og trist

— Dette er dramatisk og ufattelig trist, sier Finn E. Våga, leder av redaksjonsklubben i Aftenbladet.

— De ansatte i TV Aftenbladet har gjennom flere år bygget opp en suksessrik tv-stasjon med stor iver og entusiasme. TV Aftenbladet har det siste året investert mye penger i nytt utstyr, og de tv-ansatte har kommet inn i et fellesskap sammen med resten av redaksjonen i nybygget. Det var nå de virkelig skulle få vist hva de er gode for. Dette er en tung dag for dem, og for alle oss kollegaer, sier Våga.

- Redningsaksjon

Sjefredaktør Tom Hetland sier dette er et forsøk på å redde TV Aftenbladet gjennom en krise som har rammet lokale tv-stasjoner over hele landet.

Bakgrunnen for nedbemanningen i TV Aftenbladet er at ledelsen i mediehuset har varslet totale kostnadskutt på 50 millioner kroner i bedriften for 2009. Hvordan resten av kostnadskuttene skal skje, vil bli offentliggjort seinere i vår.

Forventet dobling av underskudd

Mandag ettermiddag ble de første kuttplanene i mediehuset presentert på et allmøte for de tv-ansatte.

Aftenbladets tv-satsing gikk med 4,2 millioner kroner i underskudd i fjor. Og finanskrisen rammer TV Aftenbladet enda tyngre i år.

— Prognosene for 2009, før dagens kuttplaner, er minst en dobling av fjorårets underskudd. Derfor er det helt nødvendig å lage en mer bærekraftig driftsmodell for tv-satsingen, sier sjefredaktør Tom Hetland.

Beholder inntekter?

Utvalget foreslår nå en levende bilde-desk med seks videojournalister og en produsent/teknisk leder. Utvalgets foreløpige beregninger tilsier at det skal være mulig å beholde åtte av 10,4 millioner kroner av visningsinntektene som ligger inne i prognosene for 2009. Planene er at de gjenværende tv-ansatte skal levere til Aftenbladet.no største deler av døgnet. All produksjon, samt innslag fra eksterne kilder, skal legges i en loop som går 24 timer i døgnet på Lyse, Get, satellitt og RiksTV eller Viasat dersom/når man slipper til i det digitale bakkenettet.

- Må sees i sammenheng

Det er så langt uklart hvor mange av de overflødige ansatte som tilbys andre stillinger i mediehuset.

— Denne delen av kuttplanene innebærer en reell bemanningsreduksjon på 14 årsverk for mediehuset, men den betyr ikke nødvendigvis at 14 av dagens tv-ansatte mister jobben. Alt må sees i sammenheng med planene om kostnadskutt og bemanningsreduksjoner i resten av mediehuset, noe vi må komme tilbake til, sier Tom Hetland.

Har investert mye

— TV Aftenbladet har satset tungt på nytt teknisk utstyr i forbindelse med flyttingen til nybygget. Disse investeringene har vel vært forgjeves?

— Sett i ettertid var satsingen for optimistisk og ambisiøs. Med nedturen har kommet raskere, og den ble mer dramatisk enn vi trodde. Vi må innrette oss raskt etter inntektsbortfallet. Det ville vært uforsvarlig å bare fortsette i dagens spor, sier Hetland.

I styret 30. mars

Før kuttplanene var det forventet kostnader på 25,5 millioner kroner i TV Aftenbladet i 2009, hvor lønnskostnader ville utgjøre 19,5 millioner kroner.

Utvalgets planer for TV Aftenbladet skal legges fram for konsernstyret 30. mars.