KRISTIANSAND: Det sier den finske arkitekten Juho Grönholm i ALA Arkitekter som er ansvarlig for Kildens arkitektoniske utforming.

Fredag ble det kjent at det bare var kommet inn ett anbud på teater— og konserthusets hovedentreprise, og det lå langt over budsjett. Den bølgende eikefasaden blir stadig nevnt som noe av det dyreste og mest kompliserte å få realisert.

— Den bølgende veggen er det arkitektoniske hovedgrepet. Uten den blir Kilden en sort kasse, sier Grönholm på telefon fra Helsinki.

I likhet med prosjektets øvrige involverte har han ennå ikke gått gjennom tallene som ligger i anbudet, men har klare synspunkter på bølgeveggen:

Henger sammen

  • Planløsningen og identiteten henger sammen, uten veggen er det ingen ting som fungerer, sier han.

Veggen er tenkt å være den feminine bølgende kontrasten til den maskuline kulturfabrikk-kroppen, og skal lokke publikum inn til ulike opplevelser. En mini-modell er allerede utført for å få kunnskap om hvordan den kan konstrueres.

— Et offentlig kulturbygg skal ha arkitektoniske kvaliteter som støtter opp om funksjonene. Bølgeveggen er den kvaliteten vi vil gi til Kristiansands innbyggere, sier Grönholm.

— Hva om kostnadene blir for høye?

— Alle kulturbygg er kompliserte og går gjennom lange og vanskelige prosesser før de blir realisert. I Helsinki planlegger man for eksempel en nytt konserthus og de går gjennom eksakt det samme. For tre måneder siden fikk de inn et anbud som var tre ganger så dyrt som budsjettet, men også der fortsetter prosessen, sier han.

Materialer

Grönholm presiserer at materialene til selve bygget ikke er dyre.

— Tradisjonell modernistisk arkitektur er ofte gjennomført med dyre materialer, som utstrakt bruk av naturstein. Det er ikke tilfellet med Kilden, sier han. De øvrige veggene skal kles med aluminium.

— Er du overrasket over kostnadsnivået som ligger i anbudet?

— Alle prøver å få mest mulig ut av sine ting, og skulle vi gjennomført et prosjekt uten kutt ville det ha betydd at vi hadde for mye penger.

— Går det en grense for hvor mange arkitektoniske kompromisser dere kan inngå?

— Naturligvis finnes det er en grense. Gjøres det for mange kompromisser, er hele prosjektet bare bortkastede penger. Men jeg er ikke redd for at vi skal passere den grensen, sier Grönholm. - Jeg tror fortsatt vi skal lage et fint bygg med bølgevegg, sier han.