KRISTIANSAND: De som vil være med å kjempe om midlene må skynde seg, for søknadsfristen er 15. desember, og 30. januar skal kulturstyret bestemme hvem som får hva.

— Det totale beløpet som skal gis i støtte til de andre festivalene neste år er i realiteten det samme i 2012, opplyser kulturdirektør Stein Tore Sorthe til Fædrelandsvennen.

Nytt av året er det at ingen festivaler er øremerket spesielt i budsjettet som ble vedtatt av bystyret denne uken. Heretter blir det kulturstyret som foretar fordelingen mellom de ulike festivalene.

Når Protestfestivalen likevel har fått en egen budsjettpost, er det fordi flertallet i bystyret vedtok å redusere tilskuddet til eksempelvis Agder Kunstnersenter og Kristiansand Kunsthall, og gi et tilsvarende beløp til festivalen i regi av Stein Inge Olsen.

Særbehandling

Punktfestivalen, Barnefilmfestivalen, Dark Season, Protestfestivalen og Barne— og ungdomsteaterfestivalen var egne poster på 2012-budsjettet og mottok til sammen 755.000 kroner. Byens øvrige festivaler kunne søke om til sammen 300.000 kroner, slik at den totale festivalstøtten som ble gitt fra Kristiansand kommune var 1.055.000 kroner i 2012. Blant de som har kjempet om de 300.000 kronene, finner vi blant andre Palmesus, Mågeskrig og Odderøya Live.

— Det var vanskelig å begrunne hvorfor fem festivaler skulle få særbehandling, så derfor ønsket vi nå å samle beløpet i én pott som alle kan søke på, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe.

Dette prinsippet ble velsignet av bystyret, med unntak av posten for Protestfestivalen som dessuten fikk økt støtten fra 165.000 kroner i 2012 til 200.000 i 2013. Når Protestfestivalens 165.000 kroner trekkes fra totalbeløpet på 1.055.000, viser regnestykket at de øvrige festivalene delte 895.000 kroner i 2012. På 2013-budsjettet er det satt av 900.000 kroner til fordeling mellom alle.

— Ettersom politikerne har funnet penger til Protestfestivalen uten å røre festivalstøtten, er det dette beløpet kulturstyret skal fordele, opplyser Sorthe.

Penger i februar

De fem festivalene som fram til nå har hatt egne budsjettposter, har hatt 1. mai som søknadsfrist for å komme med på budsjettet året etter. De andre har søkt i januar, og fått søknadene avgjort i mars.

— Det har vært i seneste laget for mange arrangører, og nå må alle søke innen 15. desember, slik at kulturstyret kan behandle saken i januar. Dermed vil de kunne få pengene i februar, forklarer kulturdirektøren.

Han opplyser at eksisterende festivaler er blitt varslet om regelendringene slik at de får sjansen til å holde den nye søknadsfristen.

— Jeg ser heller ikke bort fra at det vil dukke opp helt nye aktører som vil søke om penger, sier Stein Tore Sorthe.

- God dag mann økseskaft

Punkt er like avhengig av forutsigbarhet som Protestfestivalen, men må nøye seg med å søke fra fellespotten.

— Det er flott at Protestfestivalen får penger, men det blir jo litt "god dag mann økseskaft" når man samtidig prøver å gjøre det likt for alle, sier festivalsjef Jan Bang i Punkt. I likhet med alle de andre festivalene i byen er Punkt nå henvist til å søke fra fellespotten i stedet for å ha egen post på budsjettet slik de tidligere har hatt. Bang er ikke sikker på hvorfor Protestfestivalen har blitt det eneste unntaket:

— Det har kanskje å gjøre med at den som skriker høyest får. Men vi er like avhengige av forutsigbarhet som Protestfestivalen når det gjelder statsstøtte og også EU-midler. Disse står vi i stor fare for å miste dersom vi ikke har fast støtte lokalt, sier Bang. Han mener den nye ordningen gjør Punkts tilværelse vesentlig mer utrygg.