GRAFFITIKUNST: Sju malere har sprayet kunstvekker som dekker den 24 x seks meter store betongveggen. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND : — Sprayboks er et undervurdert verktøy, sier graffitikunster Håkon Andersen, der han slår med malingsflekker over hele seg.

Bak ham er Returkrafts enorme betongvegg endelig ferdig malt. Den 24 meter lange og seks meter høye betongveggen er nå kledd i graffiti, etter tre ukers arbeid av sju malere. Da planene først ble lansert i februar i år, var hensikten å male 56 meter av veggen. På grunn av manglende økonomiske ressurser, ble det er mindre prosjekt enn først planlagt. Likevel er prosjektet blitt ganske så ruvende på anlegget.

Rotter på veggen

Håkon Andersen og Odd Terje Døvik Foto: Kjartan Bjelland

"Fra søppel til energi" heter verket som nå er sprayet på forbrenningsanleggets vegger på Langemyr. Det forestiller en gammeldags, fargerik søppelfylling, med massevis av rotter.— Jeg synes dette ble en tøff og stilig vegg. Den er leken. Vi som jobbet her reagerte litt. Rotter?! Det har vi aldri sett her. Men det er gøy å se graffitien på veggen, for man oppdager stadig nye ting i det de har malt. Vi har allerede hatt besøkende her, som har latt seg fascinere av veggen, sier Birgitte Wergeland, besøksleder ved Returkraft.

2000 besøkende får omvisning på Returkraft hvert år. De fleste av disse er skoleelever, og Returkrafts ledelse mente nettopp graffiti skulle bli en del av opplevelsen ved å besøke dem.

Avduking med danseshow

Graffitikunstnerne har stått ute i høstkulden og malt sitt største verk til nå, med kalde fingertupper.— Dette er det aller største vi noen gang har laget, og det er noe vi kunne tenkt oss å gjøre igjen. Men neste gang skal vi gjøre det på sommeren. Det var kaldt å stå og male nå, i tillegg til at malingen tørker seinere når det er såpass høy luftfuktighet, sier Håkon Andersen i Sprayboks kunsthall.

Onsdag kveld blir det avduking av graffitikunstverket, med danseshow med Galaxy 3 Crew. Etterpå blir det omvisning for voksne og barn på anlegget.

— Det har skjedd en holdningsendring når det gjelder graffiti. Dette er figurativt bilde med humor, som også gir et budskap – at søppel blir til energi, forteller Wergeland.- Har dere planer om mer graffiti her?

— Det kan hende, men vi har ingen konkrete planer om det nå. Vi må teste ut reaksjonene på dette først. Vi har mange store betongflater her, og vi burde få noe på veggene. Det øker trivsel. Vi ser på denne graffitien som del av vår utsmykning, sier administrerende direktør i Returkraft, Odd Terje Døvik