KRISTIANSAND : Hun omtales som en av vår tids største fiolinvirtuoser. Levende legende. Perfeksjonist. Fiolindiva. Stjernefiolinist. Beskrivelsene er mange for Anne-Sophie Mutter, fiolinisten som svipper innom Kilden med Trondheimsolistene fredag.

Trondheimsolistene består av nåværende og tidligere musikkstudenter fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Ved dette universitetet har Mutter også blitt utnevnt til æresdoktor.

Mutter tok kontakt

Men hvorfor samarbeider en fiolinist i verdensklasse med et kammerorkester som består av musikkstudenter og unge musikere? I 1997 hørte Mutter rosende omtale av det talentfulle kammerorkesteret, og hun tok kontakt med koret. Det resulterte i en turné to år senere, som kulminerte i en innspilling av Vivaldis "Fire årstider". Nettopp "De fire årstider" er blitt et signaturverk for konstellasjonen Mutter og Trondheimsolistene og står på turnéprogrammet denne gangen også.

— 2/3 av billettene ble solgt allerede da dette ble kjent i fjor høst. Det solgte umiddelbart mye da vi åpnet salget på Kilden for et år siden, sier markedsdirektør i Kilden, Trond M. Backer.

Nærmest fullsatt

1085 billetter er allerede reservert, og salen er nærmest fullsatt.

— Det er første gang vi har solgt så mange billetter i Konsertsalen. Mutter er allerede en legende, en megastjerne. Så da ryktene begynte å gå om at hun skulle spille i Kilden, ble det raskt solgt mange billetter. Og sånn er det for henne overalt i hele verden, sier Backer.

I løpet av den to uker lange turneen spiller Mutter og Trondheimsolistene på ti ulike scener i fire land.

Hyllet og priset

Anne-Sophie Mutter startet sin internasjonale karriere som solist ved Lucerne Festivalen i 1976, og gjorde året etter sin debut i Salzburg under Pinsekonsertene, ledet av Herbert von Karajan. Siden har hun holdt konserter ved alle de største konserthallene i Europa, USA og i Asia. I 2009 mottok hun den europeiske St Ulrich’s Prize og en Cristobal Gabaroon Award. Året før fikk hun den Internasjonale Ernst von Siemens’ Musikkpris i tillegg til Leipzig Mendelssohn-prisen. Hun er innehaver av blant annet Grand Order of Merit fra den tyske stat, den franske Order of the Legion of Honor, den ungarske Order of Merit og den østerrikske Great Order of Merit.