EKSKLUSIVE: Britiske Cyclobe gjorde sin tredje konsert på 13 år i Kilden i går kveld. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: La oss være ærlige. Punkt ble sett på som en sær festival. Lenge. Kristiansand var ikke klar for den da det hele begynte, men festivallederne Jan Bang og Erik Honoré var trygge på konseptet. De var tålmodige og utvidet gradvis det musikalske uttrykket. I år har Brian Eno utvidet det ytterligere, og derfor kunne han tillate seg å bruke fredagen til å presentere musikk som for få år siden ville vært altfor sær for Kristiansand. Eksperimentell elektronisk musikk og islandsk elektropop fylte nemlig Kilden i kveld. Og Konsertsalen var nesten fullsatt.

Fokus på kvalitet

— Sjangerbredden er større enn noen gang på Punkt, og det reflekterer Enos historie som musiker. Han har vært innom alle disse sjangrene, og nå har han plukket yngre representanter til å spille her, forklarer kunstnerisk leder for festivalen, Erik Honoré. Og han vil fortsette i samme retning.

BREDT: - Sjangerbredden er større enn noen gang, sier kunstnerisk leder for Punkt, Erik Honoré. Foto: Reidar Kollstad

— Vi er ikke så opptatte av sjanger, men vi ønsker å beholde denne bredden videre. Og alltid med kvalitet som fokus, sier han. Og med 800 mennesker i Konsertsalen første kveld, er festivalen ikke lenger sær og liten. Det er omtrent samme tall som Supersonic hadde på sin beste kveld i sommer, med et adskillig mer kommersielt program.

— De tallene hadde vi ikke forventet, i hvert fall ikke på en torsdag, sier Honoré, som også spilte i Multisalen sammen med Jan Bang, Arve Henriksen og Eivind Aarset.

Suksess med Kilden

Etter sju festivaler i Agder teater, flyttet Punkt til Kilden i år. Det mener Honoré har gått overrakende bra.

— Vi synes det har gått over all forventning. Vi var litt nervøse for at intimiteten skulle forsvinne litt, men det er ikke så svært her som man skulle tro. Salene har fungert optimalt. Dessuten har det visuelle blitt veldig bra under konsertene etter at vi fikk mørknet sceneområdet, sier han, og forteller at tilbakemeldingene på Kilden som konsertlokale er svært gode.

— Folk er imponerte over bygget. Både musikere, gjester og journalister skryter av fasilitetene og stemningen her, sier Punkt-sjefen.

Kurator Eno var i dag på hyttetur, for å oppleve Sørlandet på nært hold etter å ha gjort en sjelden sceneopptreden på Punkts første kveld.

— Eno var veldig fornøyd med åpningen av festivalen. Han var nervøs, for han står ikke så ofte på scenen lenger, men han var både lettet og glad etterpå, sier Honoré.

Forventninger

Bandene som spilte i kveld var Cyclobe, Ebe Oke og Múm. Lørdag avsluttes Punkt i Kilden, og det er store forventninger til mange av artistene. Ben Frost, Owen Pallett og Guimba Kouyaté spiller alle i Konsertsalen, mens Erik Honoré skal gjøre en gratis formiddagskonsert i Multisalen med Greta Aagre, Bjørn Charles Dreyer, Snorre Kiil Saga og Arve Henriksen.