KRISTIANSAND: — Det blir noen ganske friske versjoner av gamle låter, og så spiller vi fem helt nye, sier Sigvart Dagsland. I år er det 25 år siden han ga ut platen "De umulige", siden er det blitt nærmere 20 utgivelser med stort og smått.

Onsdag spiller den folkekjære artisten gratiskonsert med fullt band i Domkirka, under Søgne og Kristiansand kommunes markering av Verdensdagen for psykisk helse.

— Det er godt å bidra til et positivt fokus på dette området. Og jeg blir glad av å spille i Kristiansand, det er alltid et helt eget trøkk her, sier Dagsland, og anerkjenner at Sørlandet betyr noe helt spesielt for ham.

Øver på Hånes

Vi møter Dagsland og bandet mens de øver inn en helt ny versjon av "De umulige" i auditoriet på Ansgarskolen. Som takk for lånet av øvingslokalene, svir de av en konsert for spesielt inviterte tirsdag kveld, før turnéstart onsdag.

FEM NYE LÅTER: Sigvart Dagsland spiller noen ganske friske versjoner av gamle låter, og så spiller vi fem helt nye under konserten onsdag. Foto: Torstein en

"De umulige" fra 1987 var en av mange gamle Dagsland-slagere som så sin nyutgivelse i 2010 med et 10 personers sterkt "Bryllups— og begravelsesorkester". Konseptet funket så bra at det endte med enda en plate, som kom nå i år; "Villa Nordraak".- Grooven fant vi nå, rett før dere kom, forteller han, og skryter av kjemien i bandet.

— Det er veldig inspirerende å spille sammen, og det blir fem nye låter i Domkirka onsdag, lover han.

Dagsland har som vanlig meritterte musikere med seg: Tvillingsøstrene og musikkduoen Hildegunn Garness Reigstad og Ingelin Reigstad Norheim, blant annet på perkusjon og gitar, Jonny Sjo fra D'Sound på bass, kristiansanderen Jan Inge "Jango" Nilsen på trommer og Torjus Vierli fra Vegårshei, som blant annet har jobbet med Carola, Bertine Zetlitz, Anne Grete Preus, på tangenter.

Trøst

— Sangene til Sigvart er tidløse. Og de gjør noe med deg, de kryper liksom ordentlig inn her, sier Jonny Sjo, og holder hånda mot brystkassa.

Han gleder seg til å turnere et par måneder med det nye låtmaterialet.

Selv synes Dagsland det er hyggelig med anerkjennelsen, både fra kolleger og publikum.

- Det er ikke alle som klarer "det umulige," nemlig å holde seg aktuell i 25 år?

— Det må nok være fordi tekstene har truffet.

DE UMULIGE: I år er det 25 år siden han ga ut platen "De umulige", siden er det blitt nærmere 20 utgivelser med stort og smått. Foto: Torstein Øen

"Nå må vi ut og spille"Da terroren rammet Norge den 22. juli i fjor, var Dagsland og kona Karoline Krüger på vei hjem fra Frankrike.

— Jeg har alltid sagt at når katastrofer inntreffer, som under tsunamien, skal jeg ikke være den som stikker hodet fram, men denne dagen var det annerledes, husker han.

— Karoline og jeg sto hjemme og så på hverandre, og sa: "Nå må vi ut og spille".

Dagen etter, 23. juli, fikk han da også oppringning fra Hordaland Arbeiderparti med spørsmål om han ville stille på en minnestund.

— Jeg reiste og fremførte "Kan eg gjørr någe med det" og "Alt eg såg". Karoline dro i en annen markering. Jeg tror hver eneste nordmann tenkte "hva kan jeg bidra med", og det er mange som har mailet meg og skrevet at de har funnet trøst i låtene mine i månedene som har gått, forteller han.