OSLO: – Arne Nordheim døde lørdag morgen etter et lengre sykeleie, opplyser Nordheims kone, Rannveig Getz, til NTB

Den dekorerte komponisten har siden 1982 bodd i statens æresbolig for kunstnere, Grotten.

Gjennombrudd i 1959

Arne Nordheim studerte ved Musikkonservatoriet i Oslo. Han fikk oppført sitt første verk i 1954. Nordheims viktigste sjanger var verk for orkester. Han fikk sitt gjennombrudd i 1959 med sangsyklusen «Aftonland» og skrev etter det mange orkesterverker. Han har også skrevet stykker for ballett og sang og sto bak en rekke bestillingsverk. I 1997 skrev han også et eget stykke for fiolinist Arve Tellefsen.

Nordheim ble også framhevet som den første til å lage elektronisk musikk i Norge. I 1998 ble flere av stykkene fra 70-tallet samlet på en CD og gitt ut på nytt til stor glede fra komponisten selv.

– Jeg har ikke komponert elektronisk musikk for å drive med teknologiske øvelser. Poenget er at jeg har hatt et budskap å formidle, så for så vidt er ikke dette noe forskjellig fra å skrive en strykekvartett. Alt jeg driver med er generert ut fra behov og lyst. Jeg skriver den musikken jeg føler må bli skrevet, sa Nordheim selv ved utgivelsen.

Dekorert og priset

Nordheim er blant annet hedret med Nordisk kulturråds ærespris, Oslo bys kulturpris og Anders Jahres kulturpris. I 2004 ble han ble utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden, og to år senere ble han æresdoktor ved Norges musikkhøgskole.

Komponisten var også æresmedlem i The International Society for Contemporary Music.

I tillegg til å motta en rekke priser, ble Nordheim æret da Kulturdepartementet i 2001 innstiftet en pris i hans navn. Arne Nordheims komponistpris ble opprettet i forbindelse med komponistens 70-årsjubileum. Prisen, som er på 100.000 kroner, deles ut på Ultimafestivalen.

Foto: Scanpix