KRISTIANSAND: Rivet, Algerie, 1956. Franske kolonisoldater drar 40 algeriske menn ut av sengene sine og henretter dem på stedet. I frustrasjon, raseri og fortvilelse responderer to tenåringsgutter med å ta livet av sin franske lekekamerat.

Utfordrer

Hendelsen er utgangspunktet for den finske kunstneren Eija-Liisa Athila s utstilling, «Where is Where», som åpner på Sørlandets Kunstmuseum i dag. Utstillingen består av en 53 minutter lang film som formidles gjennom fire skjermer, et sted midt mellom videokunst og kinofilm.

– Athila stiller store eksistensielle spørsmål i denne filmen. Dessuten dreier det seg om et møte mellom kulturer, hvordan en vestlig verden har holdt en annen verden i sjakk og hvilke etterspill det kan få, sier kurator Karl Olav Segrov Mortensen ved Kunstmuseet.

Stort navn

Athila er et stort internasjonalt navn innen videokunst. Hun utforsker og eksperimenterer med ulike former for fortellinger på en måte som utfordrer våre vante forestillinger om film. Med «Where is Where» ønsker hun også at seeren skal stille spørsmål om egen moral og etikk.

– Hvordan skal vi i dag forholde oss til disse hendelsene som skjedde den gang? Eller hendelser som skjer langt unna oss? Har vi noe moralsk ansvar? er noen av problemstillingene, ifølge Mortensen.

Utstillingen åpner på Kunstmuseet i dag og varer til 15. mai.