KLAR FOR REGATTA: Per Grimsgaard og Gunhild Aaby ved Vest-Agder-museet håper på like fint vær lørdag, som da de testet regattaløypa til ære for Fædrelandsvennen torsdag. I båten bak sees museumsdirektør John Olsen (t.h.) og Arve Lindvig. Foto: Kjetil Samuelsen
PLASBÅTREGATTA: Lørdag er det klart for plastbåtregatta i Nodeviga. Her tester Per Grimsgaard og Gunhild Aaby løypa. I båten bak sitter museumsdirektør John Olsen og Arve Lindvig. Foto: Kjetil Samuelsen
PLASBÅTREGATTA: Lørdag er det klart for plastbåtregatta i Nodeviga. Her tester Per Grimsgaard og Gunhild Aaby løypa. Foto: Kjetil Samuelsen
PLASBÅTREGATTA: Lørdag er det klart for plastbåtregatta i Nodeviga. Her tester museumsdirektør John Olsen og Arve Lindvig løypa. Foto: Kjetil Samuelsen
PLASBÅTREGATTA: Lørdag er det klart for plastbåtregatta i Nodeviga. Her tester Per Grimsgaard og Gunhild Aaby løypa. Foto: Kjetil Samuelsen
PLASBÅTREGATTA: Lørdag er det klart for plastbåtregatta i Nodeviga. Her tester museumsdirektør John Olsen og Arve Lindvig løypa. I båten bak sitter Per Grimsgaard og Gunhild Aaby. Foto: Kjetil Samuelsen

KRISTIANSAND:Dette er Norges eneste regatta for klassiske sportsbåter i plast. Jeg våger meg på den påstanden , sier Per Grimsgaard.

Dessuten er det siste sjanse til å oppleve sommer , fortsetter Grimsgaard, som er designer ved museet og prosjektleder for "Ikke bare plast", som arrangementet lørdag er en del av.

Vest-Agder-museet har et uttalt mål om å ha fokus på det maritime miljøet og plastbåthistorien, og det er andre året på rad denne museumsregattaen arrangeres.

Prioritert satsing

I tillegg til plastbåtregattaen legges det opp til flere aktiviteter i samarbeid med Agder Naturmuseum, Redningsselskapet, Lindesnes fyr og Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter. Det blir også utstillinger av både båter, båtmodeller og påhengsmotorer.

Det er faglig prioritert å spisse vår virksomhet mot det maritime og plastbåthistorien. Dette arrangementet er en del av en større satsing på historien rundt plastbåtindustrien, der vi blant annet skal få til en innsamling. Det skal vi jobbe med i år og neste år , sier John Olsen, direktør ved Vest-Agder-museet.

— Vi må få dokumentert den tidlige delen av historien, legger direktøren til.

Samler kunnskap

Og det blir det mulighet til på lørdag. Over 20 plastbåter er påmeldt, og eierne av disse sitter på mye verdifull kunnskap for museet. Blant dem som kommer er Skibsplast-gründer Roald Skibsrud fra Evje og "plastbåtens far" Herbert Waarum.

De som kommer med båter er virkelig entusiastiske, de bruker mye tid på dette. Vi treffer da mennesker som kan lære oss mye, og det er verdt mye for museet , sier Grimsgaard, og legger til at mange av disse båtene fremdeles er i bruk og ikke støver ned på et museum.

— Men disse båtene vil få en naturlig plass i den planlagte museumshavna her. Vi har ikke muligheten til å forvalte hele bredden selv, så vi er avhengig av velvilje fra private eiere, sier Grimsgaard.

Unike båter

Deltakerne i regattaen kommer foruten Sørlandet fra blant annet Stavanger, Rjukan og Lillestrøm. Og Grimsgaard tror publikum får mye fint å se på.

Fra Tvedestrand kommer det en racingversjon av en Fjordwing. En 19 fots 69-modell, som har blitt brukt som løpsbåt. Og på land vil det stå en flott Larviksbåt, som er unik i museumssammenheng, for det er bare 12 stykker av den. Det er en Keprobåt, 18 fot, 58/59-modell, og den er påkostet en del i restaurering , forteller Grimsgaard.

Formidlingsansvarlig ved museet, Gunhild Aaby, understreker at man ikke må være plastbåtentusiast for å komme. Arrangementet er familievennlig, med aktiviteter som klinking, knuter, papirmanetbretting og smaking av fyrbrød.

— Hvis det blir fint vær, som det er meldt, blir det veldig publikumsvennlig. Man ser båtene godt fra land, samt at det skjer mye land. Regattaen vil dessuten bli kjørt to ganger, sier Aaby.

Drømmen er å kjøre i plan gjennom Gravane , skyter Grimsgaard inn.

— Vi får prøve å få til det neste år, avslutter han.