MALMØ: Mens debatten rundt hans selvbiografiske romanprosjekt raser i hjemlandet, sitter Knausgård selv utenfor Malmö – og skriver. Snart kommer del fire i «Min kamp»-serien.

– Jeg hadde ikke kunnet bo i Norge nå. Det hadde ikke gått, alt dette her hadde slukt meg opp fullstendig. Jeg var i Norge i høst, og det var hysterisk, sier Knausgård til TT Spektra.

I intervjuet forteller han at han for tiden drar i gang skrivingen i firetiden om morgenen, for så å hente barn i barnehagen ti timer senere.

Nå er han midt oppe i sluttfasen av sitt gigantiske litterære eksperiment – med seg selv i hovedrollen. På seks uker skal han nå skrive ferdig del fem i serien. Knausgård sier han har funnet en form som gjør at han skriver mye fortere nå enn tidligere.

Han sier videre om romanprosjektet:

– Jeg er en konfliktsky person som samtykker i stedet for å si imot. Jeg kan føle det som om det er noe ikke-autentisk i meg, og det tvang seg fram et behov for å si det som det er. Og da jeg gjorde det, oppdaget jeg den store kraften som ligger i det. Ubehaget som følger er en veldig drivkraft, det kjennes i hele kroppen at man er i nærheten av noe som er viktig.