KRISTIANSAND : — Det er forferdelig trist at vi ikke har mer å gi til festivaler, sier kulturstyreleder Randi Haukom (H). Kristiansand som i mange år har regnet seg selv som en god festivalby, kommer dårligst ut i en sammenligning Stavanger kommune gjorde i sommer. Der viser det seg at Kristiansand bevilget 1,6 millioner kroner til festivaler i 2012, mot 4,6 millioner kroner i Stavanger. Regnet etter folketall, altså henholdsvis 83.000 og 125.000 innbyggere, gir dette 19 kroner per innbygger i Kristiansand mot 36 kroner i Stavanger.

Dette er likevel småtterier mot Trondheim og Bergen med festivalstøttesummer på 8,7 og 31,2 millioner kroner for 2012! I Bergen får Festspillene alene 8 millioner kroner av kommunen, som altså bruker 117 kroner per innbygger i festivalstøtte.

Neppe mer

NY MODELL: Kulturdirektør Stein Tore Sorthe vil at alle festivalene skal måtte søke hvert år om støtte. Potten blir mindre enn tidligere. Foto: Lars Hoen

Selv om kulturstyrelederen er berørt over sammenligningen, kan hun slett ikke love at det blir bedre.— Vi har gått gjennom budsjettforslaget nå, og det blir neppe noen økning denne gang. Det er veldig trist, sier Haukom.

I stedet for økning blir det nemlig høyst sannsynlig en nedgang i festivalstøtten. I forbindelse med rådmannens forslag til kommunebudsjett 2012, har kulturdirektør Stein Tore Sorthe utarbeidet et forslag til ny fordelingsmodell hvor en samlet pott på 900.000 kroner skal fordeles til byens tallrike festivaler. Det utgjør snaut 11 kroner i festivalstøtte til hver kristiansander.

— Vi er pålagt å spare, og dette er ett av stedene vi ser en mulighet. Potten utgjør cirka 100.000 mindre enn det som opprinnelig var satt av til formålet ved inngangen til budsjettåret 2012, forklarer Sorthe. At det likevel er blitt 1,6 millioner kroner i støtte til festivaler i år, er fordi det har vært mulig å søke støtte fra potten som har hett "Tilskudd til kunst og kulturformål".

"Sjokkerende tall"

Tidligere har fem festivaler hatt fast tildeling fra kommunebudsjettet, og i 2012 var den samlede summen for disse tildelingene 755.000 kroner. Den hadde vært høyere dersom ikke Kirkefestspillene brått hadde blitt nedlagt.

— Det er ett av argumentene mine for å ha dette i en fast pott, sier kulturdirektøren. Ifølge den nye modellen skal alle søknader om festivalstøtte behandles samlet av kulturstyret i mars hvert år.

Representanter for mange av Kristiansands festivaler fikk forelagt den nye potten og fordelingsmodellen på et møte med Sorthe i forrige uke. Det fikk også tallene som viser at Kristiansand er verst i klassen på festivalstøtte en viss oppmerksomhet. Ifølge møtereferatet var "alle enige om at dette er sjokkerende tall", og det heter også at Sørf-leder Kjetil Nordhus tar på seg å "samle miljøet" for å gjøre et fremstøt mot kommunen.

Lite å skryte av

— Dette er oppsiktsvekkende tall. Jeg tror det har vært en vanlig oppfatning at Kristiansand kommune er flinke til å støtte festivalene, men disse tallene viser jo et litt annet bilde. Det er viktig for oss å ikke framstå som sutrekopper, men det er også viktig å opplyse politikerne om disse tingene. Kristiansand er jo stolt av festivalene som har betydd mye for byen. Nå mener jeg man bør gå gjennom byens forhold til festivalene litt grundig, sier Nordhus.

— Og da er vel penger en viktig del av bildet?

— Selvfølgelig. Men det er også et stort forbedringspotensiale i å legge bedre til rette for festivaler. At kommunen nå har ansatt en egen produksjonskoordinator er et lite steg i riktig retning. Samtidig tar gjerne kommunen like mye i leie av en festival som de gir i støtte. Hvis festivaler er så viktig for kommunen som de sier, bør det foretas en grundig gjennomgang av kommunens forhold til dem, sier Nordhus.

Trond Åge Nyhus, leder av Odderøya Live, var også på møtet:

— Det er ikke mye å skryte av, og i alle fall ikke hvis de vil være en festivalby, sier han. Odderøya Live har ikke vært på lista over faste tildelinger fra kommunen, men kommer trolig til å søke på lik linje med andre dersom den nye ordningen blir innført. I år fikk de et femsifret beløp beregnet på markedsføring utenfor Kristiansand.

— Samtidig er det ikke slik at festivalen står og faller på for eksempel 50.000 kroner i kommunal støtte, sier Nyhus.