KRISTIANSAND: Kulturminister Hadia Tajik (Ap) åpnet i helga tidenes mest omfattende Munch-utstilling i Oslo. "Munch 150" omfatter 270 verk fordelt på Nasjonalgalleriet og Munch-museet. Men også andre steder i landet blir 150-årsdagen for Edvard Munch markert, og på Cinemateket i Kristiansand kan du onsdag ta del i feiringen.

For der utstillingen i Oslo viser Munchs verk, viser filmen "Edvard Munch" hvordan han var som menneske og hva slags liv han levde. Regissør Peter Watkins har i den britiske filmen fra 1974 festet Munchs turbulente liv til lerretet, basert på en del av kunstnerens egne dagbøker.

— Edvard Munch var en tidlig representant for ekspresjonismen og fikk derfor mye motgang og kritikk før han oppnådde verdensberømmelse. Gjennom hele sitt voksne liv var han sterkt preget av sin oppvekst der han mistet mange nære. Han hadde temperament og humørsvingninger og var ofte fullstendig oppslukt i kunsten, skriver Janne Molberg ved Cinemateket i en pressemelding.

Watkins kunstnerportrett av Munch er en radikal biografifilm, som dekker 30 år av Munchs liv. Med den særegne, dokumentariske stilen og bruk av amatørskuespillere følger filmen Munchs forhold til sin dypt religiøse, borgerlige familie, hardt rammet av sinnsykdom, sykdom og død. Hans møte med Christiania-bohemens kamp og hans vanskelige forhold til kvinner blir skildret med tidens klassemotsetninger og kulturkamp i bakgrunnen.

— Filmen blir betraktet som et solid kunstnerportrett, og Ingmar Bergman kalte filmen for “et verk av et geni”. Filmen er egenrådig fotografert av Odd-Geir Sæther, som i den senere tid har stått bak kamera i David Lynch’ "Inland Empire", skriver Molberg.

Cinemateket er inne i sin siste uke i dette vårsemesteret, og viser allerede tirsdag musikkdokumentaren "RIP: A Remix Manifesto" av Brett Gaylor. Torsdag settes punktum med den Oscarvinnende dokumentaren "Searching For Sugarman" av Malik Bendjelloul.