Han døde av sykdom bare 33 år gammel. Da hadde han erobret nitti prosent av den da kjente verden.

Hans erobringer «brola» veien for spredningen av gresk kultur, de var med på å fjerne hindringer for utbredelse av det romerske riket.

Oliver Stone fremstiller Alexander helt klart som en person av bifil seksuell legning, selv om hans fremstilling er nennsom, mest av verbal karakter.

Langt mer kunnskapsrike mennesker enn undertegnede sier i så måte: «Biseksualitet var vanlig på Alexander den stores tid. Det var helt vanlig at menn hadde homoseksuelle forhold. Det er en historisk film, den handler om hvordan samfunnet var den gangen, over 300 år før Kristus ble født. Ikke om hva enkeltpersoner eller grupper oppfatter som politisk korrekt eller ikke i dag».

Oliver Stone kjenner vi som en særdeles kraftfull og ofte kontroversiell filmskaper, både som regissør, manusforfatter og produsent. Nok å nevne titler som «Platoon», «Født fjerde juli», «Salvador», «Nixon», «Wall Street».

«Alexander» er til en viss grad interessant, men den tenner ikke det store engasjementet i en. Det er som om Oliver Stones klo er blitt sløvet.

Som en gjenskapning av fortiden føles det for smalt. Lange monologer om skjebnens blindhet og grumhet, om myter, om tap på det mentale plan, om ensomhet, om stor ærgjerrighet og om visjoner om voldsomme erobringer og samfunnsendringer, er ikke nok til å vekke den dype gløden og den brede interessen i oss.

Riktignok vises Babylons murer, krigselefanter og slag, men dé scenene besitter ikke den store, muskuløse sprengkraften en er vant med fra Oliover Stones kunstneriske ånd og hånd.

Som en moderne allegori over makt, ærgjerrighet, triumf og fall, er det også magert.

Oliver Stone føles i så måte å mangle en dimensjon i det dramaturgiske, det løftes ikke helt opp på et dynamisk, almengyldig plan, verken politisk eller psykologisk.

Og slik blir filmen som helhet iblant hengende i et tomt landskap mellom to ambisjoner.

Irske Colin Farrell som Alexander makter å formidle dristigheten, frihetsviljen, krigerkraften. Hva han ikke får formidlet, mangler i manuset, ikke hos ham.

Ut fra Oliver Stones ambisjoner, sier vi det slik: Hatten synes ofte for stor for gutten.

Alexander.

USA/Storbritannia/Tyskland/Nederland 2004. Regi: Oliver Stone. Manus: Oliver Stone. Christopher Kyle. Skuespillere: Colin Farrell. Angelina Jolie. Val Kilmer. Anthony Hopkins.