De aller fleste skytespill dreier seg, når alt kommer til alt, om å lade det grommeste våpenet du har tilgjengelig, sparke inn døra og klemme avtrekkeren i bånn mens du hopper som en ballettdanser hit og dit, til det ikke er mer som rører seg i rommet.

Prøver du denne «strategien» i SWAT 4, kommer du ganske nøyaktig til døra og ikke lenger. Her har man nemlig lagt opp til en noe mer realistisk actionopplevelse, hevdes det. Er det en svinepels med hagle i rommet du skal inn i, holder det lenge med ett skudd. Bang, du er død. Restart.

Metoden det anbefales å bruke er besnærende enkel: isteden for å løpe inn selv, kommanderer du de fire gutta du har med deg til å sparke inn døra, slenge inn en granat, og SÅ storme rommet. Etter en sjokkgranat eller litt CS-gass, blir selv de mest notoriske dop-dealerne medgjørlige som små lam, og så er det bare å sette på dem håndjern. Du kan selvfølgelig plaffe dem ned også, men da er det ikke sikkert du får bra nok poengsum på oppdraget til å få lov til å fortsette i tjenesten. Trusler og skriking før vold, altså, eller for å omskrive Theodore Roosevelt: Speak loudly and carry a big stick.

SWAT 4 er uten tvil mer realistisk enn det meste annet i genren, her er alt fra språkbruk og oppdragstyper til våpen og utstyr hentet fra virkeligheten. Men på ett viktig punkt har utviklerne bommet skrekkelig. Når du er sjefen i et SWAT-team, ja da er du Sjefen. Og da virker det helt bak mål at de fire gutta du har med deg hvert 30. sekund gnåler om at du, sjefen, har plassert deg et sted de ikke liker. Hei, sjef, du står i veien, eller Hei sjef, fløtt deg, a, og så videre. Og hvis ikke du flytter deg, klarer ikke idioten å finne veien bort til døra du har gitt ham ordre om å dirke opp, og alle blir bare stående og kope og vente på at seriemorderen i neste rom skal få tid til å gjøre det han liker best. Og selv om man blir bedt om å være veldig forsiktig når man tar seg inn i et hus så ingen vet at man er der, prater teamet hele tiden med høye stemmer til hverandre, så man skulle tro at du egentlig like godt kunne kjørt gjennom veggen med en tanks.

Likevel, SWAT 4 havner over middels. Spillet er spennende, og selv om du blir litt lei av å kommandere gjengen din gjennom dører, er det en ganske underholdende spillopplevelse, så lenge du passer på å ikke gå i veien for dine underordnede.

TORE SAND

SWAT 4

Sierra

Genre: «Realistisk» politiarbeid

Alder: 18+

Plattform: PC