BOK

Når demningen brister

Forfatter: Lars Helle

Kriminalroman

Kagge Forlag

Stavanger har jo i høy grad satt seg på kriminalkartet, nok der å si «Stavangerranet».

Men litterært sett er det, så vidt denne anmelder vet, kun Gunnar Staalesen som er innom Stavanger i «Den femte passasjeren».

En etterforskningshelt, som Staalesens Varg Veum, som Michelets Thygesen, som Jan Mehlums Svend Foyn, har Stavanger aldri vært i nærheten av. Nå er han her. Navnet er Gunnar Holt.

Forresten: Er navnet en intern sak, utformet etter krim-forfatterne Gunnar Staalesen og Anne Holt? Blir den neste krim-helten i Norge Anne Staalesen?

Holt er nylig forfremmet til etterforskningsleder ved politiet i Stavanger. Utgangspunket er som følger: En butikkekspeditør i Stavanger, et tilsynelatende helt anonymt menneske, blir funnet drept på en meget brutal måte i sin egen leilighet. I hånden holder han en underlig beskjed, mye tyder på at den stammer fra morderen.

Politiet famler, Holt føler ansvaret tynge, et utvalg av kollegene ser litt mistroisk på ham. Og så: Et drap et annet sted i Norge, har klare likhetstegn med Stavanger-drapet.

Dette holder, og dette er tiltalende både som kriminalintrige og som miljøskildring. Det er utklekket og snekret sammen like kompetent som mye annet som utgis innen krimgenren i Skandinavia pr. i dag

Og etterforskeren Holt er et ålreit møte. Vi setter pris på ham, han er tegnet med sin tro og sin tvil, med hjerte og nervetråder.

Men romanen føles litt for lang. Og dermed, på visse punkter og i visse avsnitt, for treg, tam eller verre: Tom.

Det går slett ikke på selve komposisjonen. Nei, dette, tror undertegnede, er så enkelt som at debutanten Lars Helle mangler både erfaring og trening. Visse avsnitt, visse sideblikk og refleksjoner, tilfører ikke romanen ekstra farge eller glød. De føles som unødvendige pauser, løse kanter, hull.

Men, for all del, vi stryker av oss vår imaginære Borsalino og ønsker Lars Helle velkommen inn i varmen. Og sier: Når kommer den neste?

Knut Holt