KRISTIANSAND: I går inviterte Den norske forfatterforeningen sine medlemmer til å underskrive et opprop mot en krig i Irak og eventuell norsk medvirkning. Vi har snakket med de tre sørlandsforfatterne Øystein Lønn, Nils Christian Moe-Repstad og Line Baugstø, som alle stiller seg positive til opprop.I en kronikk i Dagbladet mandag, gikk en fjerde sørlending, forfatteren og teologiprofessoren Paul Leer-Salvesen, usedvanelig kraftig ut mot krigsforberedelsene og den norske regjeringens, ikke minst KrF-statsminister Kjell Magne Bondeviks, håndtering av saken. Spesielt etterlyste Leer-Salvesen en etisk begrunnelse fra Bondeviks side dersom statsministeren mener «det er uttrykk for høyverdig etikk å gå til militært angrep på Irak, med eller uten krigsvedtak i Sikkerhetsrådet{hellip}.». Leer-Salvesen var ikke tilgjengelig for ytterligere kommentarer i går. Øystein Lønn:

Forfatteren Øystein Lønn sier han mest sannsynlig vil skrive under oppropet fra Den norske forfatterforeningen, avhengig av hvordan det er formulert. — Jeg skriver ikke under på hva som helst. Den siste tiden har jeg fått et par andre slike henvendelser fra utlandet og jeg er nøye med formuleringen i det jeg skriver under på.- Er du i tvil om hva som er riktig?- Egentlig ikke, men jeg har nok en noe mer pragmatisk enn direkte etisk holdning til dette. Naturligvis er det også et etisk spørsmål, men med den rollen USA nå spiller internasjonalt blir dette like mye et pragmatisk, realpolitisk spørsmål. - Hvordan?- Hvor gode grunner USA og England enn måtte ha for å gå til angrep mot Irak, så frykter jeg at resultatet kan bli 50 års økt terrorisme, også mot Nato-medlemmet Norge. Med et vestlig angrep spilles ballen rett i hendene på folk som bin Laden. Dermed blir alt bare verre og mer uoversiktlig enn før. Dette er mitt viktigste argument for å si nei til et angrep på Irak.Jeg sier det selv om jeg tror det finnes mye mer farlige våpen i Irak enn FN-inspektørene hittil har oppgitt å ha funnet. Men selv om det viser seg at Saddam har både atomvåpen, kjemiske våpen og biologiske våpen, så tror jeg likevel en såkalt preventiv, forebyggende, krig bare vil gjøre vondt verre. Personlig tilhører jeg dem som mener at trusselen fra et land som Nord-Korea er mye større.- Har opprop fra forfattere og intellektuelle noen virkning?- Historisk har slike protester virket. Motstanden mot USAs krigføring i Vietnam begynte nettopp slik, og var dermed medvirkende til å få en slutt på krigen. Det bør folk som ler av Petter Nomes engasjement merke seg. Dersom protestene mot en eventuell Irak-krig varer lenge nok kan de så avgjort få sin virkning. Dette tror jeg Bush er fullstendig klar over. Derfor har han det travelt. Derfor må han handle før opinionen, både i USA og resten av verden, blir for sterk. Nils Christian Moe-Repstad:

— Jeg vil skrive under et opprop mot norsk medvirkning til krig mot Irak fordi jeg trekker de amerikanske motivene i tvil. Jeg tror det først og fremst er amerikanske, økonomiske oljeinteresser som ligger bak angrepsplanene. I dag er det så vidt jeg vet bare Frankrike og Russland som har en åpen dør til Iraks enorme oljereserver. Dette vil USA gjøre noe med. Eksil-irakere i USA skal allerede ha gitt løfter i den retning til president Bush, sier forfatteren Nils Christian Moe-Repstad.- Er du ikke redd for Saddam Hussein og hans mulige masseødeleggelsesvåpen?- Naturligvis. Dersom våpnene er der? Jeg synes vi den siste tiden har fått mange signaler på at Irak ikke har de våpnene USA påstår, og at USA ikke er interessert i å innse dette, sier Moe-Repstad som er meget kritisk til det han kaller den norske regjeringens, og spesielt KrFs, dobbeltmoral i denne saken. - Med den ene hånden skal Norge være et foregangsland i internasjonalt hjelpe- og fredsrbeid, med den andre skal vi gå til krig. Som vi gjorde det i Afghanistan. Det er rett og slett skandaløst. Line Baugstø:

— Jeg har allerede skrevet under på ett opprop mot krig i Irak og sendt det videre til venner og bekjente. Men jeg ville ikke skrive under på oppropet fra Petter Nome fordi det etter min mening var for flåsete formulert. Jeg regner med å underskrive et opprop fra forfatterforeningen, men tar forbehold om måten det er formulert på, sier forfatteren Line Baugstø, som gleder seg over det voksende engasjementet over hele verden og synes det er positivt at også norske forfattere deltar i protestene. - Jeg er sterkt imot de vestlige krigsforberedelsene. Begrunnelsene for det som kalles en preventiv krig er, etter min mening, syltynne. Vel har Saddam Hussein gjort mye forferdelig, bl.a. mot kurderne i sitt eget land, men det er andre måter å takle dette på enn å bombe landet, og dermed ramme sivilbefolkningen. Jeg finner heller ikke helt sammenhengen mellom terrorbekjempelsen etter 11. september og en krig mot Irak.USA er ute etter en fiende og utpeker Saddam Hussein. Men bildet er mye mer komplekst enn det. Det er en skam at Norge ikke har noen selvstendig holdning og i stedet legger seg flat for diktatet fra USA, sier hun og mener det absolutt har sin virkning at norske forfattere og verdensopinionen protester.