— Du hører at det er Honningbarna, men vi spiller raskere enn vi pleier, forteller Honningbarna godt plassert i den store hagen tilhørende huset de leier på Lund.

Bandet kom nylig hjem fra Sverige, der de har spilt inn seks nye låter i platestudioet Ingrid i Stockholm.

Svensk produsent

— Det var gylne tider. Det var skikkelig digg i studio, forteller gitarist Fredrik Justnes.

Det er den svenske produsenten Pelle Gunnerfeldt som produserer den nye plata.— Han støtter veldig opp under at vi skal spille ungt og raskt. Mange produsenter skriver nærmest om låtene, men Pelle er nesten motsatt, forteller Valberg.

— Så dere får frie tøyler?

— Nei, han setter ned foten når vi ikke kan svare godt på hvorfor vi har gjort det sånn, svarer Justnes.

Sliten stemme

Honningbarna bor sammen på Lund, og er her avbildet i hagen sin. Bak fra venstre: Nils Jørgen Nilsen, Edvard Valberg og Fredrik Justnes. Foran fra venstre: Lars Emmelthun og Christoffer Trædal. Foto: Torstein Øen

Siden Gunnerfeldt er familiefar, ble flere av innspillingsdagene avsluttet klokka 16.— Det var ganske fint å ha en normal arbeidsdag egentlig. Vanlige folk har så mye tid på kveldene! sier Valberg.

— Så dere blir ikke slitne?

— Jo, vi spiller veldig fysisk og er ikke akkurat a man and a piano. Jeg ble gåen i stemmen etter bare to dager.

— Men så er det mye venting også. Utstyr skal rigges og testes. Man litt sliten av det også, mener Fredrik Justnes.

Internettgenerasjon

Når Honningbarna skal skrive nye låter, tar de som regel utgangspunkt i et gitarriff, og bygger opp musikken rundt det. Deretter tar Edvard over og skriver tekstene.

— Det er en jævla jobb. Det er ikke sånn at jeg går en tur i skogen og blir inspirert. Inspirert er egentlig et kleint ord. Jeg finner motivasjon i det som engasjerer meg i dagliglivet.- For eksempel?

— Vår generasjon, internettgenerasjonen, har en overflod av informasjon som vi må ta inn over oss. Det er både mye input, men også mye output med twitter, instagram og så videre. Det er et sinnssykt jag etter informasjon hele tiden, og det kan være lett å drukne i den informasjonen. Vi har noen stødige pilarer av sannhet og moral som vi kan orientere oss etter. Det negative med all informasjonen er at disse pilarene viskes ut, mens det positive er at vi blir friere fra dem. Men igjen, når vi blir friere, kan det bli vanskelig å ta stilling til all informasjonen, og det er kanskje bare de mest ressurssterke som klarer det.

Slippes før jul

Dette er et tema som går igjen i flere av sangene til Honningbarna. Når Valberg er ferdig med en tekst skal de andre bandmedlemmene godkjenne det. Honningbarna er ikke så nøye på at alt skal lyde helt perfekt, så lenge det er heftig. De liker at alle er i studio og spiller samtidig for å holde energien oppe.

Men noe navn har ikke den kommende plata fått ennå. Det skal det jobbes med framover. I tillegg blir det flere festivaljobber i sommer, og deretter en turné til høsten.Bandet har tidligere uttalt at konsertjobbene er mye viktigere for dem enn platene. Det holder de fast på:

— Vi spiller egentlig bare inn plater for å kunne holde konserter. Når vi spiller inn plater kan folk lære seg sangene før de kommer på konsert, sier Edvard Valberg.