Er det verdt å betale tre millioner for et helt hvitt maleri med noen striper på? Dette spørsmålet debatteres i den nye teaterforestillingen «Kunst», hvor karakteren Serge betaler dyre dommer for et såkalt mesterverk, og skaper en ødeleggende debattstrid i vennetrioen.

God kjemi

Teatersjef Birgit Amalie Nilssen gleder seg til premieren på hennes favorittstykke "Kunst", som hun oppdaget i Australia i 1997. Foto: Kristian Hole

Teatersjef Birgit Amalie Nilssen skryter av skuespiller-trekløveret Sondre Krogtoft Larsen, Thomas Jørstad Pettersen og Espen Grjotheim, som fra før av er kjente fjes for Kildens publikum.— De har alle vært med i oppsetningen her i fjor. De er dyktige skuespillere hver for seg, men sammen blir de rågode. Jeg synes de er en perfekt gjeng for denne forestillingen, mener Nilssen.

Trioen selv bekrefter også den gode kjemien som har oppstått i forberedelsene til oppsetningen:

— Det er full klaff når vi er sammen, både på scenen og privat. I forrige uke var vi faktisk på Mother India på vår første «trio-date», ler Grimstad-skuespilleren Thomas Jørstad Pettersen, som spiller karakteren Yvan.

Det er ikke tilfeldig at «Kunst» settes opp på Kilden. Det er nemlig Nilssens favorittstykke.

Sondre Krogtoft Larsen (t.v) og Espen Grjotheim på pressevisningen fredag.

— Jeg så «Kunst» for første gang på ferie i Australia i 1997, og jeg falt for blandingen av humor og tragedie. I 2007 regisserte jeg stykket i Haugesund, og nå blir det stas å sette det opp på Kilden. Jeg elsker virkelig den sorte humoren forfatteren Yasmina Rezas, og hennes beskrivelser om livet er fantastisk, forteller en entusiastisk Nilssen, som er regissør på forestillingen.

Hissig kunstdebatt

Thomas Jørstad Pettersen (t.v), Sondre Krogtoft Larsen og Espen Grjotheim. Foto: Kristian Hole

Selv om et kunstverk er sentralt i stykket, er det vennskap som er den underliggende tematikken.— Egentlig handler dette stykket om et vennskap mellom tre barndomsvenner. Det settes på prøve etter at min karakter Serge kjøper kunstverket. Sondres karakter Marc synes kjøpet er utrolig dumt, mens Thomas' karakter Yvan er usikker i sin mening. Dette skaper en splittelse mellom de tre kompisene, sier Grimstad-skuespilleren og sangeren Espen Grjotheim.

— Stykket tar også opp spørsmålet om hvor mye et vennskap egentlig tåler. Flere av karakterene blir veldig direkte mot hverandre utover i forestillingen, sier Pettersen.

Minner om "Seinfeld"

Espen Grjotheim (foran) og Sondre Krogtoft Larsen på pressevisningen tidligere denne uka. Foto: Kristian Hole

— Hvorfor valgte dere å bli med på denne oppsetningen?- Jeg falt helt pladask for manuset. Det er utrolig bra skrevet og veldig komisk, selv om stykket opprinnelig er skrevet som en tragedie, sier østlendingen Sondre Krogtoft Larsen, som er kjent fra «Max Manus» og «Hotel Cæsar».

Grjotheim synes forholdet mellom karakterene minner om den amerikanske situasjonskomedien «Seinfeld», noe som appellerte til han:

— Jeg falt for dynamikken mellom karakteren. Forholdet mellom de tre barndomsvennen minner meg om «Seinfeld», siden våre karakterer er veldig ulike også. Men sammen danner de noe helt spesielt, hevder Grjotheim.

«Kunst» har premiere onsdag 20. januar og blir spilt 15 ganger på Kilden fram til siste forestilling 26. februar.