Kunstnerne Jan Freuchen, som er bosatt i Kristiansand, og tyske Lutz-Rainer Müller skulle etter planen vise utstillingen «Objet Perdu» på Tromsø Kunstforening neste år. Den ble planlagt og utviklet sammen med tidligere intendant Leif Magne Tangen, som fikk sparken i starten av mars etter to år i stillingen. Nå har begge kunstnerne trukket seg fra utstillingen.

Det var fagbladet Kunstkritikk som først omtalte saken.

Illojalt

— Det hadde vært illojalt for oss å gjennomført utstillingen uten ham som intendant i kunstforeningen. Vi støtter Leif Magne og kommer ikke til å forandre mening om saken, sier Freuchen til Fædrelandsvennen.

«Objet Perdu» ble for først gang vist på visningsrommet West Germany i Berlin i 2006. Året etter ble utstillingen videreutviklet i samarbeid med Tangen, og vist i ulike versjoner i både Berlin, Amsterdam og Oslo. Den planlagte versjonen på Tromsø Kunstforening skulle være den avsluttende og siste versjonen av utstillingen.

Kunstforeningens eget kunstneriske råd har rettet kritikk mot styret i et åpent brev, signert av 15 representanter. Her uttrykkes det at oppsigelsen har satt kunstforeningens troverdighet i fare, og at de frykter tap av offentlig pengestøtte i tiden fremover.

— Det er svært uvanlig at de kritiserer sitt eget styre, og det viser jo at saken skaper engasjement. Norsk Kuratorforening har også uttrykt støtte til Tangen, forteller Freuchen.

Ikke bekymret

Styreleder i kunstforeningen, Stein Windfeldt, tar ikke Freuchens avgjørelse veldig tungt:

— Om samarbeidet med Tromsø Kunstforening ikke fungerer uten Leif Magne Tangen, er det kanskje like greit at de trekker seg. Vi har god tid til å omprogrammere. Det finnes uendelig mye spennende kunst og kunstnere der ute, vi må heller velge noen som ønsker å samarbeide med oss, sier Windfeldt til Kunstkritikk.

Han tror heller ikke oppsigelsen vil skade foreningens rykte.

— Jeg er overhodet ikke bekymret for at hverken Tangens inntreden eller avgang skal påvirke Tromsø Kunstforenings omdømme. Men den støyen som er rundt dette, liker vi selvfølgelig ikke, sier Windfeldt videre til Kunstkritikk.

Freuchen jobber i disse dager også med årets «Game Of Life»-utstilling, som vil stilles ut på Kristiansand Kunsthall 11. juni.