— Jeg synes det er utrolig stas at vi har fått til denne premierekvelden for Songdalen. Jeg husker godt disse tragiske hendelsene fra barndommen, og at min bestefar var våken på nettene for å holde vakt. Det er ufattelig stort for oss at den nå er blitt filmatisert, og denne kvelden føles helt uvirkelig, forteller ordfører i Songdalen, Johnny Greibesland til Fædrelandsvennen.

Ordfører i Songdalen, Johnny Greibesland, forfatter Gaute Heivoll, og filmregissør Erik Skjoldbjærg på tirsdagens premiere. Foto: Kristian Hole

Fredag er det duket for den ordinære norgespremieren på «Pyromanen», men allerede på tirsdag kveld fikk altså 500 ansatte fra Songdalen kommune se filmen, som handler om en ung pyroman som brant ned flere hus og låver i Finsland på slutten av 1970-tallet. Filmen er basert på Gaute Heivolls roman «Før jeg brenner ned».Det var kommunen selv som hadde leid hele sal1 på Kristiansand kino for anledningen.

Sterk historie

E

Jan Hedenstad (t.v) og Terje Imeland er begge politikere i Songdalen. På tirsdag fikk de sett "Pyromanen". Foto: Kristian Hole

n av de 500 fremmøtte var KrF-politiker Terje Imeland, som kun hadde godord om filmen etter premieren.

— Det sies ofte at boka er bedre enn filmen. Men i dette tilfellet utfyller de hverandre. Det er en sterk historie som virkelig kom godt fram i filmen. Filmen klarte å skildre det gode forholdet mellom foreldrene og pyromanen, men også problemene hans, oppsummerer Imeland.

Berit Nevland (t.v) og Rosi Lavrandsen etter tirsdagens premierevisning på Kristiansand kino. Foto: Kristian Hole

Han var ikke den eneste tilskueren i salen som ble rørt av filmen.— Den var utrolig spennende, og samtidig utrolig trist. Jeg har ikke lest boka, men jeg har hørt mye om historien fra før, sier Rosi Lavrantsen.

«Once in a lifetime»

Det var rådmann i Songdalen, Kjell A. Kristiansen, som åpnet tirsdagens program på Kristiansand kino.

— Å spandere kino, popcorn og brus på 500 ansatte er nok en «once in a lifetime»-mulighet for kommunen. Men det er stort for Songdalen at denne historien blir filmatisert, og vi synes de ansatte fortjener en slik kveld. Og vi må gi en applaus til de resterende 50 ansatte som faktisk måtte jobbe i kveld mens vi er på kino, sier Kristensen, etterfulgt av både latter og applaus fra de fremmøtte.

Filmens regissør, Erik Skjoldbjærg, benyttet anledningen til å takke både Gaute Heivoll og folk i Songdalen.

— Under innspillingene i Songdalen ble vi møtt med stor entusiasme og begeistring når vi filmet, noe jeg ikke alltid opplever i Oslo. Når jeg leste Heivolls bok ble jeg grepet av hvordan han klarer å skildre følelsen av å miste alt. Og det er denne følelsen jeg har hatt i bakhodet når vi lagde «Pyromanen», sier Skjoldbjærg.

Tro til boka

Gaute Heivoll signerte romanen "Før jeg brenner ned" før tirsdagens premiere. Foto: Kristian Hole

Og Gaute Heivoll var selv til stede for å snakke om samarbeidet med Skjoldbærg, og for å signere bøker for de fremmøtte fra Songdalen.— Jeg synes det er et flott initiativ at det er folk fra Songdalen som får sett filmen først, siden historien er så lokal og nær for dem.

— Hva synes du selv om filmen?

— Jeg synes den er god, og jeg føler selv at den er tro til boka.

Onsdag er det duket for nok en førpremiere på Kristiansand kino, hvor regissør, manusforfatter, skuespillere og forfatter vil være til stede. Etter filmvisningen vil det bli arrangert premierefest på Rederiet og Charlies.