Sondre Justad Foto: Heida Gudmundsdottir
Mark Ronson avsluttet festen på Groos. Foto: Heida Gudmundsdottir
Jose Gonzales Foto: Heida Gudmundsdottir
FKA Twigs Foto: Heida Gudmundsdottir

GRIMSTAD: — Vi skulle hatt flere i dag, men regnet kan vi ikke gjøre noe med, sier Toffen Gunnufsen når Skral 2016 går mot slutten.

Han møter Fædrelandsvennen sammen med Skral-makker Mikal Vassbotn for å oppsummere årets festival. Av musikalske høydepunkt trekker festivalsjefene fram Mbongwanaa Star, Ane Brun, Sam Feldt og Of Monsters and Men.

Sjektescene

— Sam Feldt spilte nylig for 20,000 eller noe sånt. I går spilte han fra en gammel sjekte i Grimstad. Han lo, og det virket som han koste seg. Han breaket til og med på den lille scenen, forteller Gunnufsen og Vassbotn i kor, og konstaterer at sjektescenen Vannkanten har kommet for å bli.

Mark Ronson avsluttet festen på Groos. Foto: Heida Gudmundsdottir

Rundt 5000 besøkte Skral tirsdag. Onsdag kom regnet, og antall besøkende, medregnet betalende publikum, gjester og frivillige, sank til 4000. — Vi hadde en fantastisk første dag på Skral, og et fantastisk publikum, sier Toffen Gunnufsen.

Vil forbedre infrastrukturen

Sola skinte over Groos, og publikum strømmet tidlig til området tirsdag. Ledelsen kunne også trekke et lettelsens sukk over at infrastrukturen fungerte bedre. I år ble bongene erstattet med Cashless-systemet, og matbodene ble flere og mer spredt. Men det betyr ikke at ledelsen er fornøyde med det.

— Vi skal nok gjøre noe med infrastrukturen neste år, sier Toffen Gunnufsen.

Vi må jo ha litt særhet.

Det som ble en liten hodepine tirsdag, var at en av de oppsatte bussene til Kristiansand kjørte forbi flere festivaldeltakere etter siste konsert på Groos.

— Busselskapet vi har hyret inn la seg langflate og beklaget. Vi kompenserer de som ble skadelidende. I dag ringte selskapet til og med og sa at de hadde øvelseskjørt på ruta, for at det ikke skulle skje igjen, forteller Vassbotn.

Skral 2017

Allerede er planleggingen av Skral 2017 i gang. Datoen, 11. og 12. juli er satt, og mail er gått ut til bookingagentene. Toffen Gunnufsen vil naturligvis ikke røpe for mye, men sier at de snuser på nordiske artister. Til år tre med en gjenoppstanden Skral, jobbes det fremdeles med å finne formen.

— Noen av artistene vi har hatt, har nok vært litt for sære for folk. Som D'Angelo og FKA Twigs, men vi må jo ha litt særhet. Det er en balansegang å finne hva folk vil ha. Folk vil ha Veronica Maggio, og Røyksopp, men så må vi ha noe krydder innimellom.

FKA Twigs Foto: Heida Gudmundsdottir

Det tar også tid å bygge opp en festival. Til Skral kommer både et eldre publikum, men også yngre studenter. Festivalen jobber spesielt med å selge festivalen inn til studentmiljøene i landet.

Vi ville ha Major Lazer og The Weeknd i år

— De liker at det er en litt sær og mindre festival, forteller Vassbotn som var med på å starte Skral i sin tid. På spørsmål om Skral lever godt på sitt gamle rykte, er svaret ja.

— Vi spiller på at vi er Norges koseligste festival, og da må vi holde oss til det, sier han.

Droppet Rihanna

Nå som Skral er over for denne gang, kan bookingsjefen avsløre hvem som stod på toppen av ønskelista, men som han ikke fikk likevel.

- Vi ville ha Major Lazer og The Weeknd i år, forteller Toffen Gunnufsen, bookingsjef og daglig leder for Skral festival.

- Hvor nære var dere?

— Så nære, utbryter Skral-gründer Mikal Vassbotn.

— Først sa agentene at det skulle gå bra å få The Weeknd, men så skulle han på turné med Rihanna, men så droppet han henne også, utdyper Gunnufsen.