Lekker og underholdende

En lettlest, fin bok om vennskap, sjalusi og god gammeldags moral.

Publisert:

Grade: 5 out of 6
  • Bjørn Fredheim

La det være sagt med en gang: Frank Mosvold har levert en underholdende, lekker og gjennomarbeidet barnebok. Elleville Elfrid-universet er tatt til nye høyder, og bærer preg av gjennomført profesjonalitet, god pedagogikk og lekre illustrasjoner.

Teksten dreier seg selvsagt om gjengen på Soltoppen og deres arbeid med å sette opp en sirkusforestilling. Bestevennene Elfrid og Henrik får problemer i «forholdet» når den nye gutten, «Johnny - fra byen», seiler inn på arenaen søkklastet med merkevarer og duppeditter.

Johnny er en globetrotter som har bodd både i Kuala Lumpur og LA. Det sier seg selv at med en slik bakgrunn er det, i starten, lett å imponere gjengen på Soltoppen. Det ender med at Henrik, tilsynelatende, kaster gammelt vennskap på båten for å bli en del av Johnnys fascinerende merke&duppedittverden.

Historien utvikler seg dramatisk via jakt på forsvunnet venn, skumle okser og sykkelkrasj. Jo da, dette er både underholdende og spennende for en 4-5-6 åring.

Boka er delt opp i passende kapitler, og jeg synes Mosvold skriver bra (noen litt vanskelige ord og vendinger). Den er lettlest og har en grunntone av god, gammeldags moral. Vennskap er viktig, vi bryr oss om hverandre og oppfører oss rett og slett greit (for å si det på sørlandsk).

Det er et imponerende univers Frank Mosvold & Co har bygget opp rundt figuren Elleville Elfrid gjennom spill, film og bøker. Profesjonaliteten befestes ved samkjøring av bok og film, selvsagt gjenbruk av illustrasjoner og lanseringstidspunkter.

Frank Mosvold Foto: Forlaget

Dette er solid og jeg er temmelig sikker på at Elfriduniverset vil vokse til en universell industri i årene som kommer. Jeg våger spådommen (og krever) at Elfrid og gjengen fra Soltoppen entrer teaterscenen innen kort tid. Det betyr at nok at Frank Mosvold vil fremstå som en verdig utfordrer til andre etablerte barneuniverser, og det flotte er jo at det er plass til mer enn en barnas favoritt fra Kristiansand. For å si det med Elfrid «Det eneste som er bedre enn å ha en bestevenn…er å ha to bestevenner».

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Frank Mosvold
  2. Bok
  3. Bokanmeldelse
  4. Barnebok
  5. Film