Tyra Tønnessen fikk pris for beste regi under årets utdeling av Hedda-prisene. Her fra prøvene til det prisvinnende stykket «Ekte kjærlighet - fritt etter Camilla Collett» på Agder Teater. Foto: Tore André Baardsen
Tyra Tønnessen fra Kristiansand er stolt og glad etter å ha vunnet Hedda-pris for beste regi. Foto: Tore André Baardsen
Tyra Tønnessen fra Kristiansand er stolt og glad etter å ha vunnet Hedda-pris for beste regi. Foto: Tore André Baardsen

— Akkurat nå er jeg veldig glad og stolt, sier Tyra Tønnessen.Da de gjeve Hedda-prisene ble utdelt søndag gikk ikke kristiansandskvinnen tomhendt hjem. For sin regi på «Ekte kjærlighet - fritt etter Camilla Collett» på Agder Teater og «Besøk av gammel dame» på Trøndelag teater gikk hun til topps i kategorien regi.

Viljesterk

Her er Tyra Tønnessen under arbeidet med "Ekte kjærlighet – fritt etter Camilla Collett" i Kilden. Foto: Tore André Baardsen

Juryen valgte å belønne begge regiarbeidene, som juryen mener danner et godt bilde av Tønnessens kompetanse og ambisjoner som regissør. «Mottakeren av årets regipris demonstrerer en sterk vilje. Hennes forestillinger dokumenterer grundig og særpreget arbeid, kontroll over både helhet og detaljer, enten regien er tilpasset teksten eller teksten formet til regiideen» heter det i begrunnelsen. Tønnessen kjenner seg igjen i beskrivelsene.— Jeg hører stadig at jeg har en sterk vilje i mitt arbeid, men prøver samtidig å være fleksibel. Jeg har jo en hovedidé om hvilket uttrykk jeg vil skape, men videreutvikler dette med skuespillerne. Det er et kollektivt arbeid, og spennende at alle får plass, sier regissøren.

I to år har hun jobbet med stykket «Ekte kjærlighet - fritt etter Camilla Collett». Store mengder arbeid har også blitt lagt ned i «Besøk av gammel dame», og Tønnessen innrømmer at hun synes prisen er velfortjent.

— Man skal jo ikke skryte av seg selv, men jeg er veldig fornøyd med begge forestillingene. Vi har hatt et sterkt samarbeid innad i begge produksjonene, preget av mye glede og sjenerøsitet, sier prisvinneren.

Travel regissør

Tønnessen har flere prosjekter på gang, og jobber med tre nye produksjoner på Nationaltheateret og Trøndelag teater.— Jeg blir ikke arbeidsledig med det første, og det er selvsagt veldig motiverende å gå til topps i en slik prisutdeling, sier hun.

Æresprisen under utdelingen gikk til Verdensteatret. Hedda-prisene deles ut årlig av Norsk teater- og orkesterforening for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. Prisvinnerne fikk en Hedda-statuett utformet av kunstneren Nina Sundbye.