Arvid Grundekjøn (H), ordfører Kristiansand:

— Jeg har vært kjent med at han var syk og at det ikke var stor sannsynlighet for at han ville bli frisk: Men når man først får nyheten er det veldig trist. Kjell Nupen var en flott person, og en stor kunstner som uttrykte seg i et bredt spekter.

Arvid Grundekjøn. Foto: Kjartan Bjelland

Han var også en kunstner som hele nasjonen kjente. Han profilerte og satte Sørlandet på kartet på en fin måte, og dette uten å være «sørlandskunstner» i den forstand.

Han var også bredt engasjert, blant annet gjennom stipendet han opprettet for unge kunstnere. Han betydde mye for enkeltmennesker. Jeg gleder meg daglig over et bilde han har malt av Grønningen fyr som jeg har hengende på veggen hjemme.

Stein Sorthe. Foto: Reidar Kollstad

Stein Tore Sorthe, kulturdirektør Kristiansand kommune:

— Jeg ble veldig trist da jeg hørte at Nupen var død. Jeg har jo visst en stund at han var syk, men det var overraskende at det gikk så fort. Kjell Nupen har betydd mye for Kristiansand, og det er et tap å miste ham i så ung alder allerede før han hadde fylt 60. Han har vært en kunstner som har vært opptatt av de unge kunstnerne, og han har fått til mye med kunsten sin som mange kunne lære av.

Karin Hindsbo. Foto: Torstein Øen

Karin Hindsbo, tidligere SKMU-direktør:

— Dette er et stort tap forfamilien, for Norge, for kunsten og for meg personlig. Kjell Nupenvar utrolig sjenerøs, og han var et stort menneske på mange måter.Han hadde en sterk, personlig integritet, og samtidig et åpentsinn. Han etterlater seg en produksjon som er ekstremt stor, ogekstremt konsekvent. Hans verker avspeiler flere årtier og er etuvurderlig stykke norsk kunsthistorie. Kanskje har vi blitt merefattige i dag, men Kjell har beriket verden mere enn de fleste.

Cecilie Nissen. Foto: Kjartan Bjelland

Cecilie Nissen, daglig leder Kristiansand Kunsthall:

— Dette erkjempetrist. Vi har mistet en stor kunstner. Kjell Nupen har betyddmye for norsk kunsthistorie og for Kristiansand. Han hadde sittgjennombrudd på Christiansand Kunstforening i 1984, der han solgtefor 650.000 på åpningsdagen. Det er ganske utrolig! Senere har hanhatt flere store utstillinger hos Kristiansand Kunsthall, og han har værtveldig viktig for oss.