— Dette er ingen politisk sak. Vi forteller historien om et folk, og vi ser på baksiden av historien til det folket. Det er kjente og kjære historier, som har vært fundamentet i vårt samfunn, sier Elizabeth Muren.

Sammen med ektemannen Robert har Muren bodd ti år i Israel. De flyttet dit som misjonærer i 1999. Allerede året etter hadde de skrevet musikalen «The Covenant», som oversatt fra engelsk betyr pakten. Ekteparet hadde et stort ønske om å fortelle nåtidens israelere historien om det jødiske folket, helt fra Abrahams kall, gjennom hele Bibelens historie og via etableringen av staten Israel og fram til i dag.

Esther ble dronning i Persia, uten at folket fikk vite at hun hadde jødisk bakgrunn. Foto: Pressefoto

— Jerusalem kommune oppdaget musikalen, og vi fikk sette den opp i teateret i Jerusalem. Etter hvert ble den satt opp over hele Israel, sier Muren.

150.000 publikummere

Musikalen har blitt vist i 13 land på tre forskjellige språk; engelsk, hebraisk og spansk. Omtrent 150.000 mennesker har sett «The Covenant». Nærmere 50 mennesker er på scenen, de fleste fra Norge, men også noen fra USA og Israel.

— Vi har fått en helt utrolig respons, fra folk med ulike bakgrunner. Forestillingen er i et enkelt, men vakkert format. Og den er ikke bare for et kristent publikum. Det er en historie som appellerer til alle, sier Muren.

— Hva sier palestinerne?

— Jeg har flere kristne palestinere som venner, og de synes «The Covenant» er en fantastisk historie. Men det er helt sikkert ikke alle palestinere som synes den er bra. Vi har turnert i Europa og USA, og folk som har vært anti-Israel og skeptiske, har sett forestillingen.

Den romerske okkupasjonen er også en del av historien. Foto: Pressefoto

Israel er en omstridt stat, som møter motstand fra land over hele verden. Uenighetene mellom israelerne og palestinerne er tema i medier verden over.

— Vi har bodd i Israel i ti år, og har sett konflikten innenfra. I ti år har vi bare møtt godhet og respekt, sier Muren.

Norgesturné

Forestillingen i Kilden blir den første fremføringen i Norge i stor skala. Tanken var egentlig å legge ut på en stor norgesturné, men grunnet ekteparets intensiverte arbeid med en internasjonal spillefilm om apostelen Peters siste dager, har turneplanene blitt utsatt. Muren mener forestillingen passer bra dette året, siden vi feirer grunnlovsjubileet i år.

— Grunnloven hadde en paragraf mot jøder da den ble laget. Det er bra at vi feirer Grunnloven, men vi ønsker også å feire historien til jødefolket, sier hun.

50 skuespillere er med i forestillingen. De fleste er fra Norge, men noen er fra USA og Israel. Her ser vi en scene fra slaveriet i Egypt. Foto: Pressefoto

I Kilden vil «The Covenant» bli spilt på engelsk, med norsk tekst på skjerm. Per onsdag ettermiddag var nesten 1200 av 1500 billetter solgt og reservert.

Leder av kulturdriftsavdelingen i Kilden, Gunnar Grimstad, kjenner bare forestillingen fra informasjonen ekteparet Muren har gitt ham, og ønsker ikke å si så mye om oppsetningen.

— For oss er dette et rent kulturhusdriftsprosjekt, der arrangørene leier seg inn. Vi er et åpnet hus, og det er et stort bredt spekter vi slipper inn i Kilden, sier Grimstad.