— Politiet vil ha et sikkerhetsopplegg rundt møtet. Jeg har sagt ifra til dem at vi skal ha dette arrangementet, og da vurderte de det slik. Dette er deres avgjørelse og ikke noe vi har bedt om, sier Torolf Kroglund. Han er leder for Ibsen- og Hamsundagene som 7. mars arrangerer debatt om ytringsfrihet, ansvar og offentlighet. Det skjer på Apotekergaarden i Grimstad.

Etter terrorangrepene både i Paris og København etter nyttår har temaet ytringsfrihet blitt mer aktuelt enn på ganske lenge. Det er Hilde Sandvik fra Bergens Tidende og forfatter Birger Emanuelsen fra Tromøya som stiller til debatt. Ordstyrer er Torolf Kroglund.

Det var nettopp i forbindelse med et debattmøte om ytringsfrihet at en mann ble drept i København for to uker siden. Der var også den svenske muhammedtegneren Lars Vilks med på arrangementet. Kroglund har ikke noen tegnere med på sitt arrangement, men han bekrefter at kontroversielle tegninger vil bli vist for publikum.

Følger opp

— Vi må jo se hva det er vi diskuterer, sier han.

- Vil noen av disse tegningene være av profeten?

— Det har vi ikke bestemt oss for ennå, sier Kroglund.

Stasjonssjef Terje Gundersen ved Grimstad politistasjon bekrefter at politiet følger opp arrangementet, men er tilbakeholden med detaljene:

— Vi vurderer det slik at dette er en type arrangement som kan lokke til seg elementer og grupperinger som det er av interesse for oss å være oppmerksomme på. Vi kommer til å følge med og vurdere fortløpende hvilket nivå vi legger dette på, men jeg kan ikke gå i detalj om hvordan. Dette vil være tilpasset trusselbildet slik vi vurderer det, sier Gundersen. Han vil ikke bekrefte om politiet stiller med væpnet vakt i døra.

— Jeg kan ikke gå i detalj om hvordan vi gjør dette, sier han.

«Roper høyest«

En tegning som vil bli diskutert er i alle fall Finn Graffs karikatur av Erna Solberg fra 2005. Der er hun tegnet som en gris som blir besudlet seksuelt av Carl I Hagen, noe som vakte et visst oppstyr for ti år siden.

— Venstres leder Trine Skei Grande var en av dem som krevde sensur den gangen, mens hun i dag er en av dem som roper høyest om full ytringsfrihet etter angrepet på Charlie Hebdo i Paris, sier Kroglund.

- Føler du frykt foran arrangementet?

Kunst og mobbing

— Jeg er ikke redd, men det er klart at det er noe her som dukker opp i bevisstheten. Det er helt nytt og ganske rart dette: At vi som arrangør må ha denne typen dialog med politiet. Men vi er nødt til å ta sikkerheten på alvor, både av hensyn til publikum og deltagere. Jeg tror egentlig ikke dette er den type arrangement hvor det skjer noe, men jeg er glad for at politiet følger det opp, sier Kroglund.

Grensen mellom kunst og mobbing er altså ett av temaene som skal opp på debattmøtet. Nedbygging av avisenes redaksjoner, og kulturredaksjonene spesielt er et annet tema som skal drøftes.

«Har vi i det hele tatt en kritisk kulturell offentlighet på Sørlandet» er ett av spørsmålene som stilles i invitasjonen til møtet.