Thelma Baatz Strandberg reiser snart til senior-EM. Da kommer stipendet hun fikk utdelt fra Cultiva-styreleder Ansgar Gabrielsen godt med. Foto: Torgeir Eikeland

— Gratulerer. Da er det bare å stupe i det, sa styreleder Ansgar Gabrielsen til stipendmottagerne Thelma Baatz Strandberg og Atle Håland da de forlot Cultivas styremøte torsdag formiddag.

Stuperen Strandberg og poeten Håland hadde da mottatt hver sine 50.000 kroner i talentstipend fra Cultiva Express. Det årlige stipendet er delt mellom kategoriene kunst og idrett, og ble delt ut av styreleder Gabrielsen ved starten av styremøtet.

— Jeg begynte med stuping fordi mamma syntes det var så kjedelig med svømming. Først ble jeg sist i alle konkurransene, men så ble jeg plutselig bedre veldig fort. Jeg trener 12 timer i uka, og nå skal jeg snart dra til EM i Tyskland, fortalte Thelma Baatz Strandberg til styret. 18-åringen har blitt nordisk mester i tårnstuping, og trippel norgesmester som junior i 2013, og hun ble nylig kåret til årets utøver blant norske stupere.

Aktivist

Thelma Baatz Strandberg reiser snart til senior-EM. Da kommer stipendet hun fikk utdelt fra Cultiva-styreleder Ansgar Gabrielsen godt med. Foto: Torgeir Eikeland

Atle Håland takket for sin del for tildelingen ved å lese opp et dikt fra sin nyutgitte samling «Han», i tillegg til at han sa litt om arbeidet som kulturutøver og arrangør. Diktsamlingen fikk nylig terningkast fem i Fædrelandsvennen og er gitt ut på Flamme forlag. Håland fikk også stipendet på grunn av sin rolle som aktivist og arrangør, blant annet av det ambulerende Litteraturhuset. Han var også mannen som hengte opp skiltet med tittelen «Jens Bjørneboes plass» i jernbaneparken i Kristiansand for to år siden.— Pengene blir gode å ha som backup til arrangementskontoen. Eller jeg skal bare la dem stå på kontoen en stund slik at jeg kan se på tallet, smilte Håland etter utdelingen.

Skulpturpark

Da talentpengene var utdelt gikk styret over til sin vanlige virksomhet med å gå gjennom tall og tiltak. Ett av vedtakene som ble fattet var å bruke 2,6 millioner kroner på en Barnas skulpturpark fra 2015 til 2019. Målet er å få inn 4000 forslag fra byens barn til utforming av åtte skulpturer som så skal plasseres ut i byrommet. Åpningen vil skje høsten 2017. Styrets to politikere, Jørgen Kristiansen (KrF) og Terje Næss (Ap) uttrykte begge vilje til å satse mer på prosjektet.

— Jeg har hatt gleden av å være med i styret en god del år, og en skulpturpark har vi hatt som fyrtårnsprosjekt lenge. Jeg er villig til å bruke mye mer penger på dette enn det som ligger i beskrivelsen her, sa Kristiansen.

Bare forspillet

— Dette skal være et fotavtrykk etter Cultiva, og jeg tror det er hensiktsmessig å trekke inn kunstnere i prosessen tidlig. 200.000 kroner for hver skulptur er altfor lite. Det må ikke bli sånn at vi sier «å, så fint» og ikke mener det, sa Næss. Administrerende direktør Erling Valvik kunne berolige:

— Dette er bare forspillet til det dere har bestilt. Det kommer forslag om mer, sa Valvik. Han nevnte blant annet ubrukte skulpturer av kunstneren Dagfinn Kjølsrud som i dag ligger på lager. I kunstgaven Nicolai Tangen ga til Kristiansand finnes også en rekke skulpturer som eventuelt kan settes opp i byrommet.