En sci-fi-variant av «Sofies verden»

Er det lurt å tilkalle romvesen? Er det realistisk å tro at de vil oss mer vel enn vi vil hverandre? spør forfatteren av denne kinesiske sci-fi-romanen.

Publisert: Publisert:

Grade: 4 out of 6
  • Valerie Kubens

Det er spennende å lese romaner fra andre kulturer, og det er fascinerende å tre inn i et kinesisk sci-fi-univers. Hvem skulle ha trodd at det skrives slik der borte!

Boka har gått som en føljetong, og er siden utgitt som trilogi, hvor dette er første. Den norske utgave er imponerende oversatt rett fra kinesisk, og er (heldigvis) utstyrt med en rekke forklarende hjelpe-fotnoter og etterord.

Cixin Liu Foto: Forlaget

Romanen starter særdeles fengende, med realistiske nærskildringer av en kulturrevolusjon på avveier. For kinesiske lesere er dette selvfølgelig gammelt nytt, men for oss er det sterkt, og skaper refleksjon om naiviteten til våre hjemlige maoister på 1970-tallet.

Styrken ved boka innledningsvis er at vi følger levende menneskers opplevelser, tanker og følelser. Etterhvert forlater forfatteren dette grepet, slik at boka blir stadig mer teoretisk og vanskeligere tilgjengelig.

Kompositorisk er boka lagt opp slik at en av hovedpersonene spiller dataspill - og fortellingen hopper inn og ut mellom spill og realisme. Spill-sekvensene er de minst fengende og de mest krevende å lese, spesielt fordi de inneholder en god porsjon fysikk.

Jeg måtte google fenomenet «trelegemeproblemet», som boka har fått tittelen sin etter, for å se om dette var oppspinn eller faktisk er et reelt problem - hvilket det visstnok er.

I spillsekvensene er dette problemet sentralt, og en slags mennesker på en fjerntliggende planet (mange oppkalt etter vestlige tenkere som Aristoteles, Newton, Einstein osv) jakter på løsningen på problemet, som er å forstå som en slags variant av vår klimakrise. Slik blir boka også del av den nye sjangeren cli-fi, altså klimafiksjon.

Etterhvert vikles de to planene i fortellingen sammen, slik at dataspillet blir en del av det som skjer i virkeligheten.

En desillusjonert, kvinnelig astrofysiker drister seg til å ta kontakt med det hun tror kan være levende vesener ute i rommet, 450 lysår unna. Og diverse lands etterretningsvesener slår seg sammen for å planlegge møtet med de kommende angriperne.

Dette er krevende, men pirrende lesning!

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Bokanmeldelse
  2. Sci-fi
  3. Litteratur
  4. Roman