Krim

Forfatter: Ann Rosman

Oversatt fra svensk av Elisabeth Bjørnson

Forlag: Bazar

En krimdebut av den tidligere økonomen Ann Rosman, med bosted Marstrand. En interessant intrige, tydelige typer, frisk miljøskildring og med driv i handlingen.

Fra før har vi Camilla Läckberg og hennes Fjällbacka. Nå er Ann Rosman kommet på banen med sommerbyen Marstrand som åsted/utgangspunkt/miljø.

En ørliten stopp her: Denne romanen er den første i en serie om kriminalbetjent Karin Adler ved gøteborgpolitiet. Marstrand ligger nordvest for Gøteborg, er en populær sommerby og en av Sveriges fremste seilsportbyer. Den ligger rett øst for Skagen i Danmark. Opprinnelig var byen norsk, den vokste fram på 1200-tallet i forbindelse med sildefiske, men ble overdradd til Sverige i 1658. Ann Rosman må finne seg i å bli sammenlignet med Camilla Läckberg. Denne anmelder synes Ann Rosman kommer meget godt fra en slik sammenligning. Det er klare forbindelseslinjer mellom de to, de er åndelige kusiner, men i motsetning til Läckberg er ikke Rosmans roman full av graviditet og ammetåke. Hun gir oss fyndige personkarakteristikker og fine miljøskisser, men først og fremst bygger hun opp en kløktig og interessant intrige.

I denne kriminalistiske veven komponeres det to saker: Under restaureringen av fyret Pater Noster på den lille øya Hamneskär utenfor Marstrand finner man et lik, innmurt i potetkjelleren. Rettsmedisinerne tror det må ha ligget der i førti år. Karin Adler ved politiet i Gøteborg blir tilkalt. Hun har lite å gå etter: En giftering og en liste over savnede personer.

Samtidig: Den pensjonerte kapteinen Putte, som bor i Marstrand, får et brev som leder ham til et modellskip han har i sitt bibliotek. I skipet finner han et kart. Putte og hans kone Anita begynner å søke. Så demrer det for Karin Adler, Putte, Anita og oss: Er det en sammenheng mellom den døde i veggen og dette kartet …?

Vår dom nedfeller vi som en forventning: Vi gleder oss til fortsettelsene om Karin Adler og Marstrand.