REGI: Den syriske regissøren og skuespilleren Naila Al Atrash har undervist teaterstudenter i Syria. Nå er hun tilknyttet Uia, gjennom det internasjonale nettverket Scholas at Risk.  Foto: KjetilSamuelsen
GLEDESDANS: Venninnene, spilt av Silje Hansen (t.h.) og Borghild Brekke, prøver å få med barnepasseren Nounou, spilt av Signe Fransson Edin, med på en dans i anledning at Lella, spilt av Helene Wathne Strand (bak), har kommet hjem igjen.  Foto: Kjetil Samuelsen

KRISTIANSAND: Naila Al Atrash er fra Damaskus i Syria, der hun har jobbet både som regissør, skuespiller og instruktør for studenter i teaterfag. Den politiske situasjonen i Syria gjorde at Al Atrash måtte flykte fra landet, og gjennom det internasjonale nettverket Scholars at Risk (SAR) er hun nå tilknyttet UiA.

- Jeg kom i august i fjor, og blir til august i år. Forhåpentligvis har situasjonen i Syria bedret seg da, og jeg kan dra hjem til et nytt politisk regime, sier hun.

Religion

Ved UiA hjelper hun blant annet studentene ved faglærerutdanning i drama, som torsdag har premiere på forestillingen «Du har kommet tilbake». Det er en forestilling skrevet av den fransk-algeriske Fatima Gallaire, og handler om Lella som etter 20 år i Frankrike returnerer til sitt hjem i Algerie for å begrave sin far. Til tross for advarsler fra sin 103 år gamle tidligere barnepasser, en hylende, gal kvinne, en gammel slave, en krøpling og tilslørte venninner, forblir hun rolig, søt og tillitsfull i møte med de eldste i landsbyen. Men hun møter en skremmende skjebne etter å ha giftet seg med en mann fra en annen religion.

- Budskapet vi ønsker å formidle er hvordan vi ser hverandre og kriteriene vi aksepterer andre ut i fra. Stykket er et skrik mot fordommer og intoleranse, og at vi skal slutte med å klassifisere hverandre ut i fra hvilken religion vi tilhører, sier Al Atrash.

Spiller gal kvinne

Kristine Jortveit er en av tre sørlendinger blant de elleve studentene, som har jobbet med forestillingen de siste seks ukene. Hun skryter av utbyttet de har av å samarbeide med den syriske regissøren.

- Naila er fantastisk å jobbe med. Hun er utrolig flink, og sitter på mye kunnskap og innsikt om ting. Hun kommer jo også fra denne kulturen, og har en større forståelse av det enn oss nordmenn. Dermed blir det en slags kulturkrasj mellom oss også, vi lærer å tolerere hverandre. Det er veldig spennende og morsomt å jobbe med denne forestillingen, sier Jortveit, som spiller den gale kvinnen i stykket.

- Hun vet alt som skal skje med hovedpersonen Lella, og prøver å advare henne mot det som skal skje. Men hun blir ikke tatt på alvor, siden hun er stemplet som gal, forteller Jortveit.

Ulike kulturer

Den syriske regissøren merker forskjell på de norske studentene, i forhold til de hun har jobbet med i Syria tidligere. Forskjellen ligger i de to landenes ulike kultur.

- Disse studentene har større kontroll over kroppen sin. I Syria er mye av det kroppslige tabubelagt. Men i vår kultur er vi flinkere på å uttrykke det indre følelseslivet. Her kan de bli bedre på det, samt at de burde være mer engasjert i det som skjer rundt omkring i verden, mener Al Atrash.

«Du har kommet tilbake» spilles på Christiansholm festning torsdag og fredag denne uka.

- Det er et veldig spennende sted å spille teater. Stykket blir preget av bygget, og det gir en spesiell stemning i forhold til en vanlig scene, sier Jortveit.