KRISTIANSAND: — Domkirken har aldri hatt et slikt orgel før. Disse basspipene har så lav frekvens at det kommer til å riste i kirkebenkene, sier domkantor Andrew Wilder frydefullt der han står og stryker over orgeldelene i massiv eik.

Det er tidlig morgen i Kristiansand domkirke, og ti mann har holdt på siden klokka 07.00 med å sjaue orgel. Delene i massiv eik og furu bæres nennsomt inn under myndig ledelse av Johannes Meinerzhagen fra firmaet Johannes Klais Orgelbau i Bonn. Med seg har han tre andre ansatte fra firmaet, og i tillegg deltar seks frivillige fra Kristiansand i bæringen. De 7,4 tonnene med orgel som ankom kirken torsdag er bare det første av i alt fire lastebillass.

— Vi skal være her i tre måneder og montere orgel, og senere kommer to mann til som skal stemme og justere det. Firmaet har 65 ansatte, og vi bygger fem orgler av denne størrelsen i året, anslår Meinerzhagen.

— Det kommer enda et lass allerede i dag, så kommer det ett neste uke og det siste lasset om sju uker, forklarer domkantor Wilder.

Allerede nå er halve kirkerommet fylt opp med det som kan sies å være et enormt byggesett i tre. Delene som skal vende ut mot kirkerommet er laget i eik etter originaltegningene fra da kirken ble bygget i 1885. ## Hogget ved fullmåne

— Vi var så heldige at kommunen hadde tegningene liggende, og det var bare å sende dem nedover til Tyskland, sier Wilder.

Eika er hogget ved fullmåne, og dette har ikke noe med vampyrer og overtro å gjøre.

— Det er ved fullmåne sevjen står høyest i treet, og det minsker faren for at treet senere sprekker eller slår seg. Delene som ikke vender ut i rommet er laget av furu, sier domkantor Wilder.

Det nye orgelet kommer på 15 millioner kroner, og det tyske firmaet har levert orgler til monumentalbygg som Hallgrimskyrkan i Reykjavik, Birmingham-katedralen og det kinesiske nasjonalteatret.

— Det kommer til å bli så høyt at man må holde seg for ørene. Fabrikanten er kjent for å lage "utadvendte" orgler med mye lyd, sier Wilder frydefullt.

— Hvorfor trenger domkirken et så storslagent orgel?

Ryggmargsristing

— Det har med kirkerommet å gjøre og størrelsen på det. Akustikken i kirken er vanskelig å håndtere, og da trengs et godt orgel. Det har 67 stemmer, noe som egentlig ikke er så mye større enn det gamle som hadde 54. Men det gir et veldig skifte i stil og klang. Når orgelet trøkker til skal det spille sammen med kirkerommet slik at du virkelig kjenner det riste i ryggmargen. Men orgelet skal også brukes med forsiktighet. Det er ved de store anledningene vi får bruk for trøkket, sier Wilder.

Med det nye orgelet kan Domkirken endelig gi slipp på den elektroniske "surrogatløsningen" de har hatt siden 2008. Det gamle orgelet er fra 1967, og domkantor Wilder har tenkt å innvie det nye orgelet med Orgelfestuken i høstmørket i november.

— Da inviterer vi KSO og kor fra byen og hele distriktet. Vi skal blant annet fremføre Brahms Requiem, og det hele starter med allehelgenskonserten 3. november. Meningen er å "selge inn" orgelet til alle i og utenfor byen, sier Wilder.

Millioner på plass

Det var i mars i år han kunne glede seg over at finansieringen av orgelet for det meste var på plass. Da hadde Sparebanken Pluss og Spareskillingsbanken gitt til sammen halvannen million kroner. Resten av finansieringen kommer fra Kristiansand kommune med 6,6 millioner kroner, Kirkelig fellesråd i Kristiansand med 3,3 millioner kroner, Lille Cultiva med 500.00 kroner og Menighetsrådets egenandel på 2,1 millioner kroner. Dessuten gir Rasmussengruppen 100.000 kroner.

— Orgelet koster 15 millioner kroner, men vi får refundert tre millioner kroner i moms fordi det er til kirkelig bruk. Likevel må vi legge ut pengene først, sier Wilder.

Selv om orgelet er ferdigmontert om tre måneder, kommer det ikke til å være klart for bruk før det er ferdig stemt og justert utpå høsten.

— Men tåler kirkebygget ristingen fra disse lave frekvensene?

— Dette er en veldig godt bygget kirke. Det er i gamle middelalderkirker bygget uten sement mellom steinene man må ta slike hensyn.

— Det høres ut som du gleder deg?

— Ja. Veldig!