KRISTIANSAND: — Det er utvilsomt dristig å starte en ny festival i Kristiansand, men det er jo risikosport vi driver med. Da må man gamble, sier Ravnefest-arrangør Jørgen Skauge i Imperiet.

Han har hentet blant andre Kaizers Orchestra, Kurt Nilsen og Timbuktu til todagersfestivalen i Ravnedalen i helga. Og dessuten: Det amerikanske sigøynerpunkbandet Gogol Bordello.

Gode live

Amerikanerne har spilt på flere av de største festivalscenene i USA og Europa - for langt større publikum enn i Ravnedalen. Men kristiansanderne har foreløpig ikke blitt særlig fristet. Billettsalget er nemlig betraktelig bedre til fredag, da Kaizers Orchestra gjør sin siste Kristiansand-konsert før de tar en lang pause.

GALSKAP: - Gale mennesker som fyrer av saftig sigøynerpunk. Som tilskuer må du bare smile - og danse. Sier Jørgen Skauge om Gogol Bordello. Foto: PONTUS LUNDAHL

— Lørdag er booket etter mitt hjerte, og da ser vi at publikum er mer skeptiske. Men vi har truffet på fredagen, med Kaizers og Kurt Nilsen. Og den røde tråden er at vi har booket gode liveband. Alle leverer bra på scenen, sier Skauge, som selv oppdaget Gogol Bordello da bandet spilte under Quart i 2006.- De har en unik energi når de spiller live. Det er gale mennesker som fyrer av saftig sigøynerpunk. Som tilskuer må du bare smile - og danse, sier Skauge.

Markering

Imperiet har arrangert flere enkeltstående konserter i Ravnedalen tidligere, men aldri en festival.

— Ravnefest er for å markere at vi er tilbake i byen, sier Skauge, som har vært daglig leder for interesseorganisasjonen BRAK i Bergen i nesten tre år.

— Jeg har savnet å være i Ravnedalen, under konserter og opp- og nedrigging. Jeg har jobbet på et kontor i tre år, da har det ikke blitt mye produksjon. Og jeg liker å drive med dette, sier han.

Utfyller hverandre

Skauge er ikke bekymret for at Kristiansand-festivalene skal spise hverandre opp. Byen har nå både Palmesus, Odderøya Live og Ravnefest innenfor en kort tidsramme i sommer.

Jørgen Skauge Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg tror alle tre kan lykkes. Det kommer naturligvis an på hvilke budsjett de andre har lagt seg på, men jeg synes vi utfyller hverandre godt, sier han.Ravnefests eget budsjett ligger på cirka tre millioner. Nå er resultatet i værgudenes skjøre hender. I hvert fall delvis.

— Mange bestiller ikke engang på værmelding lenger, man venter til selve dagen. Jeg hadde håpet at vi skulle bli utsolgt på forhånd, slik at de som satt på gjerdet skulle få seg et lite slag. Men det er ikke ofte noe blir utsolgt i Kristiansand. Publikumskapasiteten er stor i forhold til byens størrelse, sier Skauge, som mener Ravnedalen er en strålende konsertarena.

Vanskelig og dyrt

— Vi får utelukkende gode tilbakemeldinger fra artistene her oppe. Det er stort, men det blir likevel intimt med de høye trærne og fjellveggen. Jeg er spent på hvordan området fungerer under en festival, sier han.

Dette er første gang Imperiet arrangerer konsert i dalen etter at scenetaket kom på plass i fjor. Skauge synes scenen ser flott ut, men han mener formen på taket gjør produksjonen både dyrere og vanskeligere.

— En funksjonell scene er firkantet, ikke en halvsirkel med en gigantisk åpning som skrår innover i alle retninger. Utstyret vi bruker er som en Ikea-pakke som settes sammen til en produksjon. Og det utstyret er laget for en firkantet kasse. Det blir vanskeligere her, sier Skauge, som sier han må se an helgens produksjon før han vet om det blir en ny Ravnefest neste år.