KRISTIANSAND: — Jeg tror du må ha snudd hver stein og hvert brilleglass i arbeidet med denne boka, sa en imponert prisutdeler Elsa Almås til prisvinner Knut Heidem.

Det skjedde tirsdag kveld på Kristiansand Kunsthall hvor Sørlandets Litteraturpris 2013 ble delt ut. Heidem fikk prisen for beste sakprosabok med utgivelsen "Slaget i Lyngør 1812", og et førtitalls publikummere hadde møtt opp for å se hvem som skulle vinne.

Heidem var nominert i kategorien sammen med (mye) mer kjente navn som Gunvald Opstad og Håvard Rem. Disse gav i fjor ut henholdsvis portrettinterjvusamlingen "Sørlendinger og annet folk" og Hank von Helvete-biografien "Hank". Men det var altså Heidem som endte opp med flest stemmer i kategorien sakprosa. Til sammen 1539 publikumsstemmer ble avgitt fram til 9. april, noe som er 233 flere enn i fjor, og 194 færre enn i 2011. I klassen for skjønnlitteratur vant Bård Nannestad, en nittedøl bosatt i Arendal som i fjor fikk stor oppmerksomhet også nasjonalt for debutromanen "Da Henrik Husten kom hjem".

Himmelfalne

De andre nominerte for skjønnlitteratur varTerje Dragseth med "Bella Blu", Ole Robert Sunde med "Krigen var min families historie" og Bjørg Øygarden med "Dronningen av Myrion". En fagjury bestående av Jon T. Ruenes, Leon Bang Hetlevik, Irene Trysnes og Merete H. Birkenes som stått for nominasjonene.

Både Nannestad og Heidem virket lettere himmelfalne over å vinne Sørlandets Litteraturpris.

— Dette blir nok min første og siste bok, sa Heidem spøkefullt. Den pensjonerte universitetsbibliotekaren fikk først som pensjonist sving på arbeidet med boka om hvordan fregatten Najaden ble senket av britiske marinefartøyer i Lyngør i 1812. Boken har blitt kalt "Det definitive verket" om denne hendelsen, og er gitt ut på "Bokbyen forlag". Den var i 2012 blant de få sakprosabøkene som ble kjøpt inn av Norsk Kulturråd.

Psykiatri-sykepleier

— Forfatter er jo ikke mitt yrke. Dette er bare en interesse. Jeg arbeidet vel i seks år med å samle inn stoff, og like lenge med å skrive den. Den hadde nok neppe kommet ut om det ikke hadde vært for at jeg innså at den måtte ut i 2012 som jo er 200-årsjubileet for det som skjedde, sier Heidem.

I kategorien for skjønnlitteratur vant altså Bård Nannestad for debutromanen "Da Henrik Husten kom hjem". Han er av yrke sykepleier i psykiatrien, og har bodd ti-tolv år i Arendal. Handlingen i boka er lagt til hjemtraktene i Nittedal.

Også prisutdeler Tone Foss By har falt fullstendig for romanen som hun leste opp to utdrag av:

Lesverdig for kvinner

— Kjenner dere at dere har lyst til å bli kjent med denne personen? Du saug meg inn i boka med en gang, sa hun henvendt til forfatteren som satt lettere forlegen på en pianokrakk mens hun leste opp.

— Jeg tror denne boka er ekstra lesverdig for kvinner. Vi får et innblikk i hvordan mannfolk bearbeider sine historier. Det er en sterk bok om oppgjør. Du MÅ skrive en bok til, og jeg lover at jeg skal lese den, sa Foss By til Nannestad.

— Husk at jeg brukte ti år på denne da, innvendte Nannestad med et skjevt smil.

— Dette er ikke akkurat en pris man forventer å få, og det var veldig overraskende også å bli nominert. Det er en stor anerkjennelse å bli tatt ut til nominasjon av en slik fagjury, for så å vinne avstemningen, sa Nannestad til Fædrelandsvennen etterpå.

Debutromanen hans har fått god mottagelse også av anmelderne, og har dessuten solgt bra.

— De sier en debutant sjelden selger mer enn 1500 bøker, men her gikk førsteopplaget på 2300 ut med en gang, sier Nannestad.

— Når kommer den neste boka?

— Jeg jobber med litteratur hele tida, men jeg kan ikke love noe om det nå, sier prisvinneren.