NESEVIS: Skulpturen er på bedringens vei, men ser litt molefonken ut etter å ha vært utsatt for nesevise forbipasserende. Foto: Mats Johannesen
VIKTIGE STEMMER: Både Camilla Collett, Fredrikke Marie Quam, Gina Krog og Fernanda Nissen slapp helskinnet fra helgens uro. De fire var alle viktige kvinnesaksforkjempere, og har fått sine ansikter formet i sand av tyske Christian Desbonnets. Foto: Mats Johannesen
OPPVÅKNING: Fru Justitia troner øverst med bind for øynene, men under henne åpner kvinneansiktene øynene. Nedelandske Luro Roders har skapt dette bidraget til stemmerettsjubileet. Foto: Mats Johannesen
FORSLÅTT: Elisabeth Kristensen forsøker å reparere nesen på skulpturen som fikk seg et slag i ansiktet natt til søndag. Foto: Mats Johannesen

KRISTIANSAND: — Jeg har aldri sett maken til publikum, sier skulptøren Elisabeth Kristensen som for fjerde år på rad møblerer Gravane med digre sandskulpturer som skal bli stående hele sommeren.

Lørdag var hun og fire kolleger i ferd med å legge siste hånd på verket i det som kalles Kristiansand Sandskulptur Symposium. Samtidig var det jevn trafikk til og fra festivalen på Odderøya, og skulpturene er plassert kloss opp i hovedveien som fører til området.

— Vi fant en som lå og spydde inne i teltet vårt. Det var helt vilt, sier Kristensen som søndag var i ferd med å skape ny nese på den skadde skulpturen.

— Egentlig går det ikke an, men jeg har bestemt meg på at jeg skal få det til, sier hun.

100 tonn

De fire skulpturene, som til sammen veier 100 tonn, er nemlig skåret ut av kompakte blokker, og å "klatte" på en ny kroppsdel er ingen enkel sak.

Nå kan man si det er et risikoprosjekt å plassere såpass skjøre saker tett opp til en vei som trafikkeres av sommerglade mennesker, men hittil har det gått bra.

— Noen småskader blir det jo, og så forvitrer de i løpet av sommeren, sier Elisabeth Kristensen startet sandskulpturtradisjonen i Gravane under Tall Ships Races i 2010. I år har hun valg stemmerettsjubileet som tema, og tyske Christian Desbonnets har formet ansiktene til fire kvinner som alle spilte en avgjørende rolle for kvinnekampen som resulterte i at kvinner fikk stemme rett i 1913: Camilla Collett, Fredrikke Marie Quam, Fernanda Nissen og Gina Krog.

Bevarte ansikt

Samtlige fire bevarte ansikt i helgen, og slapp uskadet fra festen på Odderøya. Noen småskader ble det på verket til Ludo Roders fra Nederland.

— Det ble slått av et par hjørner, men det gikk greit å reparere, forteller kunstneren som har formet den blinde fru Justitia i sand, sammen med to kvinner som gradvis åpner øynene.

Elisabeth Kristiansen fra Kristiansand poengterer at det å lage sandskulpturer er en stor og viktig kunstform i mange land, mens det her hjemme fortsatt er litt uvanlig. Hun har nettopp laget sandskulpturer til Dyreparken for andre år på rad, og har også vært i Danmark og laget verk i Hundested og Søndervig. I Søndervig står nå det som kan være verdens største sandskulptursamling langs en 265 meter lang vegg som veier 8000 tonn.

Sand fra Grimstad

De 100 tonnene med sand i Gravane er hentet fra Reddal i Grimstad, og Kristensen forteller at de utenlandske kunstnerne er begeistret for dens skulpturelle kvaliteter.

Hvorvidt det blir et femte symposium neste år, vet ikke Kristensen ennå. Det avhenger blant annen av finansieringen, og hun må selv ringe rundt til private bedrifter og hente inn sponsormidler. Alle som har bidradd med til sammen 150.000 kroner i år, har fått navnet skrevet i sand på baksiden av den store skulpturen.

— Og så får jeg hjelp av noen utrolig sjarmerende gutter i ingeniørvesenet i kommunen. De kommer med gravemaskiner og traktorer og hjelper til. Uten dem hadde det ikke gått, sier Kristensen - mens hun bøter på skadene utført av noen langt mindre sjarmerende forbipasserende.