Det er en spesiell historie, og den begynner i 2004. Gitarist Michael Krumins sa opp jobben sin i Nordsjøen, fordi han ville satse på musikk. Metall var sjangeren hans da han i en ulykke mistet en av sine viktigste støttespillere: Den venstre ringfingeren.

— Det er den viktigste fingeren når man spiller gitar. Det er den sterkeste, det er der det meste ligger. Så jeg hadde mest lyst til å gi opp, det føltes helt håpløst, sier han.

Så oppdaget han Django Reinhardt, den franske jazzgitaristen som skapte en ny og revolusjonerende gitarteknikk.

Og viktigst for Krumins: Han gjorde det med tre fingre på sin venstre hånd.

— Jeg tenkte "hvis det går an, da kan ikke jeg gi opp".

Krevende

Så Krumins lærte seg å spille på nytt. Det tok et år. Underveis ble han også bergtatt av Djangos musikalske univers.

— En helt ny verden åpnet seg, en helt annen måte å tenke på, en annen tilstedeværelse. Det var en unik stemning i musikken og det var ingen begrensninger. Og den krevde en vanvittig innsats. Stilen er så krevende at hvis du går noen uker uten å øve, så er du sjanseløs.

Krumins kom inn på konservatoriet i Kristiansand, og hadde full fokus på Django-musikk. Sammen med fiolinist Sebastian Grûchot dro han til Tanzania for en konsert i regi av den norske ambassaden. Der begynte han et samarbeid med afrikanske dansere og musikere. Etter hvert møtte han perkusjonist Arild Nyborg som har plukket opp musikalske referanser i India, Spania, Brasil, Tyrkia og Cuba. Alle disse elementene havnet i bandet Nutopia. Som trygt kan hevde at de spiller verdensmusikk.

— Det er evig utforsking: Treffe andre kulturer, møte andre musikere og finne ut hva vi kan gi hverandre. I Nutopia er det ingen lover og regler, man kan gjøre hva som helst.

- Stort marked

BANDET: F.v: Michael Krumins, Sebastian Grûchot, Audun Ramo og Arild Nyborg. Foran: danserinne Ornilia Ubisse. Foto: Alf Solbakken

Alle bandets medlemmer er nå bosatt på Sørlandet. Deres første album "Zabibu" slippes denne uka, og Krumins tror Nutopia kan markere seg sterkt — spesielt utenlands.- Jeg har veldig stor tro på det. Markedet for verdensmusikk er stort utenfor Norge og målet er at vi skal bli blant de største i verden og stå på de aller viktigste scenene. Det står jeg for. Vi har noe som er unikt og musikerne holder et veldig høyt nivå.

— Hvor mye hemmer den manglende ringfingeren deg i dag?

— Det hemmer meg en god del. Men hadde jeg fått velge på nytt, ville jeg satt fingeren samme plass og gjort det en gang til. Alt som har skjedd i etterkant, ville ikke skjedd uten den ulykken. Og jeg hadde aldri verden oppdaget Django. Jeg hadde nok fortsatt spilt metall, sier Krumins.