KRISTIANSAND: Dirigent Rolf Gupta i KSO søker ikke forlengelse av sitt åremål i Kristiansand Symfoniorkester. Dette utløper sommeren 2013, men allerede nå har Gupta bestemt seg. Dette skriver han i et brev som musikerne i orkesteret mottok mandag. Fædrelandsvennen har fått tilgang til brevet som begynner slik:

"Jeg nærer en dyp og ekte kjærlighet til Kristiansand Symfoniorkester, Opera Sør og til idéen om Kilden som nå har blitt virkelighet. Etter en god og seriøs betenkningstid har jeg imidlertid kommet frem til at det ikke er aktuelt for meg å stille som kandidat for fortsatt engasjement etter at min nåværende åremålsperiode går ut 1. juli 2013.

Jeg opplever at vi i fellesskap har maktet å innfri de mål vi satt oss da jeg begynte som kunstnerisk leder for KSO i 2005 og som sjefdirigent i 2006: KSO fremstår i dag som et symfoniorkester på nasjonalt nivå. Dette er jeg inderlig stolt av og opplever også at dere musikere er rakere i ryggen nå enn da vi påbegynte samarbeidet. Det er dere som frembringer klangen – og dere som skal ha æren for den store nivåhevningen dere har maktet å skape selv".

Ønsket om å avslutte engasjementet begrunner dirigenten slik:

"Årsakene til at jeg velger å ikke stille til valg for til en ny åremålsperiode er enkle:

Først og fremst tenker jeg at KSO er moden for fornyelse og nytt blod. Vi har kjempet og elsket musikken sammen i 7 år nå. Når vi skiller lag neste vår vil det bli 8 år. Dette synes jeg er en god lengde på et fruktbart samarbeid. Sammen med programsjef Alex Taylor og programrådet har jeg gjort mitt beste for å invitere fremragende gjestedirigenter og solister under min periode som kunstnerisk leder. Til tross for et stort antall gjestdirigenter vil naturligvis ethvert orkester ta form etter sin sjefdirigent som utvikler og dyrker frem orkesterets sound og identitet. Nå som KSO går inn i en ny fase i Kilden, tenker jeg at det er en god anledning til å stake ut en ny kurs sammen med en ny kaptein ved roret."

Det er faglig råd i KSO som innstiller til jobben som ny dirigent, og det har inntil nå knyttet seg spenning til om Gupta ønsker å forlenge sitt åremål.

Fædrelandsvennen kommer tilbake med reaksjoner.